Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako je uopće moguće da se škole otvore a restorani ostanu zatvoreni?

korona-milano

Svi su informativni mediji jutros objavili da 18. siječna počinje nastava u školama, osim u Sisačko-moslavačkoj županiji. Vlada je, dakle, odlučila otvoriti škole, ali ostaviti restorane zatvorene. Ta je odluka nelogična, nepravedna i potencijalno dugoročno riskantna.

Škole su jedno od najvećih žarišta zaraze koronom. Vjerojatno nema srednjoškolskog razreda koji tijekom prvog polugodišta nije završio u samoizolaciji, a mnogi su gimnazijalci bili dva ili tri puta samozolirani. Škole nemaju uvjeta za efikasno održavanje fizičke distance, a djecu je, naravno, nemoguće natjerati da se ozbiljno drže protuepidermijskih mjera. I tako se virus širi među tinejdžerima, koji ga donose kući i prenose na svoje starije ukućane koji onda pune bolnice i respiratore. Epidemiolozi i Vlada sve to znaju.

Zašto su onda odlučili otvoriti škole? Prvo, iz političkih razloga, jer se želi ostaviti dojam da sustav fukcionira i da je država prisutna, kao što to ovih dana ponavlja premijer Plenković. Drugo, online nastava i izoliranost u kući kod većine ddjece zaista izaziva stres i psihičke krize. Međutim, jesen je pokazala da je nastava uživo golemi rizik.

E sada, kakvu poruku Vlada šalje javnosti kad otvara škole koje sigurno jesu žarišta zaraze, a zatvara restorane za koje sami epidemiolozi kažu da nisu žarišta zaraze? 

Vlada nam takvim potezima pokazuje da se i dalje ne ponaša dovoljno ozbiljno u borbi protiv epidemije, kao i da je posve nepravedna. Naposljetku, otvaranjem škola Vlada riskira dolazak trećeg vala. Pogodili nas treći val, to će značiti produljenje lockdowna i odgađanje početka turističke sezone koja treba startati za Uskrs. Produžetak lockdowna dodatno će upropastiti ugostiteljstvo, a eventualna odgoda turističke sezone imala bi dosta gadne posljedice na cijelu nacionalnu ekonomiju. Podsjetimo da se epidemiološka situacija u Hrvstskoj bitno se popravila tek nakon zatvaranja škola i ograničenja kapaciteta shopping centara.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.