Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Green Curry Vida Nikolića postao je pravi hrvatski klasik, prvo jelo tajlandsko-hrvatske kuhinje

green curry

Naravno da tajlandsko-hrvatska kuhinja zasad ne postoji i da vjerojatno nikad neće postojati. Ali, postoji jedno jelo koje je dobilo distinktivno tajlandsko-hrvatski karakter. Riječ je o zelenom curryju chefa Vida Nikolića.

Tajlandski zeleni curry Vida Nikolića nije se pretvorio u hrvstsko jelo zbog lokalnih sastojaka, nego zato što ga je gospodin Nikolić toliko vješto prilagodio lokalnim ukusima da je njegov zeleni curry postao opće mjesto hrvatske restoranske scene, skoro poput burgera, dagnji na buzaru ili salate od hobotnice.

Zeleni curry Vida Nikolića, kojim je prošao gotovo cijelu zemlju, od Timea u Petrinjskoj, preko Poreča, Zadra i Splita, da bi se kroz Soi Fusion vratio u Zagreb, nije baš posve autentičan tajlandski zeleni curry. On nije dovoljno ljut, umjesto galangala koristi se đumbir, nema azijskih patlidžana (koji nisu obvezni ali su na Tajlandu gotovo neizostavni) a nema ni tajlandskog bosiljka.

Ali, Nikolićev je curry uistinu briljantan. On je pun zelenih biljnih okusa i kremast, s jakim dodirom đumbira i prepoznatljivom aromom kaffir limea. I on je na nepcu nevjerojatno lagan. Koliko god bio kaloričan (kokosovo mlijeko izuzetno je kalorično) curry iz Soi Fusiona u ustima ostavlja osjećaj čistoće, lakoće i vibrantnosti. I stalno želite još.

Vid Nikolić, kojeg smo danas zatekli kako pravi gyoze u Soi Fusionu dok ostatak ekipe vrijedno kuha za dostavu; nije prvi chef koji je u Hrvatskoj kuhao zeleni curry.

Prije dvadesetak godina u podrumu zagrebačkog centra Branimir radio je tajlandski restoran Opium, gdje je zeleni curry kuhao jedan gospodin uz Tajlanda, kojeg smo krajem devedesetih upoznali u hotelu Arcadia u Phuketu (Arcadia je danas dio Hiltonova imperija). Nažalost, Opium nije dugo trajao jer hrvatski shopping centri i kino dvorane ne trpe ozbiljne gastro sadržaje. Chef s Phuketa otišao je tko zna gdje, da bi Vid Nikolić zadnjih pet godina učinio zeleni curry omiljenim hrvatskim narodnim jelom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.