Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FINALNO ODBROJAVANJE Četvrto mjesto osvojila je Kozlović Malvazija Selekcija s 34 boda

VINO-GODINE-2020-COVER

Gianfranco Kozlović već je cijelu vječnost najuspješniji hrvatski privatni vinar. Njegova bazna malvazija uvjerljivo je najtraženije restoransko vino u zemlji, dok su bijela i crna Santa Lucia zahtjevna konoserska vina. Kozlović je toliko popularan da je i usred drugog vala epidemije, prije otprilike mjesec i pol, njegova velika vinarija jedne subote bila toliko puna posjetitelja da je morao zaključati vrata i odbiti još dobar broj zainteresirsnih kako se ne bi kršile epidemiološke mjere.

vino-godine-2020-kozlovic-malvazija-selekcija

Ove je godine Kozlović osvojio Decanterovu platinastu medalju i 97 bodova za Selekciju iz 2017. Selekcija je manje poznata malvazija, koju je Kozlović prvi put promovirao prije nekoliko godina. Selekcija je nastala kao vino namijenjeno restoranima, koje bi se trebalo nalaziti u cjenovnom rangu između bazične malvazije i Santa Lucie. No, Selekcija se prometnula u važno vino po sebi.

Selekcija zaista ima pojedine značajke bazne Kozlovićeve malvazije poput naglašene svježine, kao i određene karakteristike Santa Lucie poput dubine okusa i kompleksnosti bouqueta. Ali, ona je prije svega izraz vinograda. Selekcija je vino s minimalnim podrumskim intervencijama, koje svojom električnom vibrantnošću govori o energiji i zrelosti grožđa iz Kozlovićevih vinograda u zapadnoj Istri. Ovo zaista izvanredno vino zacrtava jedan od putova razvoja modernih malvazija, baš kao što to drukčijim stilovima čine Lagunina Vižinada ili Cattunarov Nono.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.