Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

NEOPHODNA LISTA Deset najprivlačnijih gastro dućana u Zagrebu

noel-deli-g

Okej, cijela Hrvatska već godinama zna da je najbolja trgovina s hranom u državi i u glavnim gradu famozni “crni” Konzum u zagrebačkoj Radničkoj (premda pretprošle nedjelje nisu imali žive jastoge i hlapove koje redovito drže). Tu je još i nekoliko Intersparovih samoposluživanja.

Međutim, na manjem broju kvadrata ina bitno užoj ponudi, uspješno funkcionira čitav niz privatnih dućana koji nam svakodnevno uljepšavaju život. Neki su, poput pršutane Prtenjača i Rumerije na Novoj Vesi, nažalost odustali poslije potresa, no Zagreb je još uvijek pun jako dobrih gastronomskih butika Na ovoj listi nema novih, izvrsno uređenih delikatesnih talijanski dućana Mangie u Medulićevoj i Riserije u Gundulićevoj, jer je potrebno nešto vremena da bi se pokazala stvarna kvaliteta njihova portfolia. Evo našeg izbora.

1. Bonkulović, Kaptol Centar

bonkulovic

I poslije desetak godina Bonkulović je senzacionalan. Belotta, Gran Biscotto, culatello, Petrossianovi kavijari, normandijski maslaci, vrlo dobri sirevi i Amedeieva Porcelana čine od Bonkulovića hrvatski Harrods.

2. Noel, Dukljaninova

Noel je prvi hrvatski fine dining restoran, koji je otvorio fizičku, dakle ne virtualnu trgovinu, s vlastitim proizvodima. Panettone je, uz Kroštulin, najsočniji i najmirisniji koji smo probali ovog prosinca. Tartar biftek je vjerojatno jedino gotovo jelo visoke restoranske kvalitete koje možete kupiti u dućanu.

3. Grga Čvarak, Vrbani

grga-cvarak

Začetnik malih dućana s domaćom zanatskom robom i dalje je u vrhunskoj formi. Izdvajamo ekološko ulje San Antonio, Latusove sireve, zatim svježe patke, purice, teletinu i janjetinu.

4. RougeMarin Doma, Petrinjska

rougemarin-doma

RougeMarin je mnogo zanimljiviji kao dućan nego kao restoran. RougeMarinova kondimenti su izvrsni, ukiseljeno povrće među najboljim u domaćim dućanima, a grickalice poput dimljenih badema neodoljive.

5. Nira, Maksimirska

prsut

Nira je trenutno uvjerljivo najbolja pršutoreznica u Zagrebu. Pršut dolazi iz Pakova sela blizu Drniša. Pršut se uvijek reže pred kupcima. Osim sasvim dobrog pršuta, Nira drži ponešto solidnih i odličnih vina, uključujući buteljke velikog Frane Miloša.

6. Tri kantuna, Trešnjevački plac

3-kantuna

Tri kantuna su jako dobar butik porečke Lagune, s vrhunskim uljima, odličnim sirevima i selekcijom teže dostupnih vina poput Malvazije Vižinade i LV a.

7. Harissa, Masarykova i Kvatrić

harissa

Harissa je Ali Babina pećina dobrih začina, solidnih čajeva i ukusnih kondimenata. Koncept poput Harisse Zagrebu je posve neophodan, što pokazuju stalni redovi pred njenim dućanima.

8. Špeceraj, Svačićev i Ilica.

speceraj-vocarna

Špeceraj nudi puno sezonskih voća i povrća privatnih proizvođača, izvrsne pekarske proizvode, dobro pivo i još malo zanimljivih gastronomskih sitnica . Špeceraj predstavlja uzorni primjer kako treba izgledati gastronomski susjedski dućan.

9. Leut, Kvatrić

leut-ribarnica

Ova obiteljska ribarnica u vlasništvu ribara s Dugog otoka, spektakularni je minijaturni dućan specijaliziran za uistinu svježu ribu

10. Grunt, Kvatrić

Grunt je vesela trgovina na placu koja drži proizvode različite kvalitete, među boljima Chimay Bleu i sezonska piva Zmajske pivovare, povremeno prodaje sireve iz Kumparičke, zna imati i ponešto zanimljivih međunarodnih gastronomskih proizvoda.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.