Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VRLO EKONOMIČNA LISTA Evo što možete večerati za Badnjak a da ne potrošite više od 150 kuna za četvero

lista-badnjak

U redu, za Badnjak svi jedu bakalar u raznim varijantama. Tako je u Hrvatskoj, Portugalu, sjevernoj Italiji, u dijelovima Španjolske. Međutim, postoji i niz drugih privlačnih opcija, pogotovo ako se držimo katoličkog običaja da na badnju večer poslužujemo ribu (što je zaista samo običaj, koji nema veze s vjerskim pravilima: u franjevačkim se samostanima u Hercegovini na Badnjak jede sarma). Evo šest prijedloga sa čisto orijentacijskim receptima za finu riblju večeru na Badnjak, koji vas ne mogu koštati više od 150 kuna za četvero.

1. Orada al forno

orade

Svježe uzgojene orade u supermarketima koštaju između 50 i 80 kuna za kilogram, zavisno o tome jesu li na akciji i jesu li očišćene.  Potrebne su vam četiri ribe po 300 do 350 grama, što znači da vas ne mogu koštati više od 110 do 120 kuna. Kuhajte krumpir narezan na ploške oko petnaestak minuta. Stavite u protvan skupa s kolutovima luka, mrkve, koromača… Posolite, popaprite, pospite ružmarinom i zalijte uljem. Na povrće položite ribe, koje ćete također zaliti uljem i posoliti. Dodajte decilitar bijelog vina i pecite u pećnici na 200 stupnjeva, dvadesetak minuta.

2. Brancin u škartocu

brancin-skartoc

Budući da brancini i orade imaju istu cijenu, matematika je ovdje ista. A i sastojci su donekle slični. Dakle, skupa s brancinom u foliju zamotajte puno povrća, uključujući cherry rajčice, gljive poput shiitakea, komorač, mladi luk, tikvice, masline, kapare. Posolite, popaprite, zalijte maslinovim uljem i stavite u pećnicu, ne dulje od 25 minuta. Dobit ćete veličanstveno aromatičnu poširanu ribu, kojoj samo treba skinuti kožu. 

3. Steakovi od tune u umaku od rajčica

tuna-steak-rajcica

U supermarketima se file sasvim solidne španjolske ili afričke tune prodaje već po 119 kuna za kilogram. U Sparu se povremeno mogu kupiti vrlo dobri filei tune za 40 kuna za 400 grama. U svakom slučaju, trebaju vam četiri filea od oko 200 grama koje možete naglo ispeći, no mi preporučujemo da ih stavite u puno mlakog ulja i polako konfitirate. Riba će ostati sočnija. Uz tunu poslužite klasičnu šalšu napravljenu od pelata, po mogućnosti San Marzana, pojačanih s malo svježih rajčica. Kao prilog preporučujemo zapečeni grah: tuna i grah se obožavaju.

4. Rižoto s dagnjama

dagnje

Dagnje su i dalje besramno jeftine. Dva kilograma možete kupiti za 50 do 60 kuna. Pa zato potrošite malo više na rižu i kupite neki vrhunski arborio ili carnaroli. Dagnje stavite u lonac, zalijte s dva do tri decilitra vina i zagrijavajte dok se ne otvore. Tekućinu iz lonca dodajte u povrtni temeljac, koji ste već skuhali. Pola dagnji očistite. Pripremite klasični rižoto, što znači da morate izdinstati luk, tostirati rižu, zaliti bijelim vinom i kad vino ispari, 25 do 20 minuta miješati podlijevajući vrućim temeljcem. Kad je riža kremasta ali i al dente, skinite s vatre i umiješajte 50 grama maslaca na 350 do 400 grama riže. Dodajte meso dagnji, poklopite i pričekajte da se rižoto odmori tri četiri minute. Servirajte u plitke tanjure i ukrasite cijelim školjkama i s puno kosanog peršina.

5. Wok s kozicama

wok-kozice
 Olayinka Babalola on Unsplash

Svježe kozice srednje veličine u samoposluživanjima se mogu kupiti već za osamdeset kuna za kilogram, maksimalno sto. Za četvero je kilogram sasvim dovoljan. U woku ili u velikoj tavi koja ravnomjerno raspoređuje temperaturu, na jakoj vatri kratko popržite luk, đumbir, jedan ljuti feferon, svježi zelenu i crvenu papriku, Shiitake i cherry rajčice.  Ubacite kozice. Zalijete s decilitrom bijelog vina. Kad vino ispari, dodajte umak od soje i iscijeđenu limetu. Poslije tridesetak sekundi skinite s vatre. Dodajte naribanu koru limete. U umak umiješajte dugačku tjesteninu po želji (ne mora biti azijska). Ili, naprosto, servirajte uz kuhanu basmati rižu. Pospite svježim korijanderom.

6. Pohane srdele

pohane-srdele

Srdele su, kao i dagnje, smiješno jeftine. Za pohanje ih prethodno treba očistiti, odstraniti glave i izvaditi središnju kost. Filee pohajte u panku, da bi bili hrskaviji. Servirajte uz krumpirovu salatu s rikulom i mariniranim ljubičastim lukom, i domaći tartar umak.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.