Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kina je carinama od 212% Australiji blokirala izlaz na najveće izvozno tržište

australija-vino

Australski vinari u šoku su nakon što je Kina uvela 212 posto carine na njihova vina i praktički im onemogućila izvoz u Kinu, najveće izvozno tržište australske vinske industrije.  

“Nema šanse da ovako budemo konkurentni, nama je kineski tržište sada zatvoreno. Iznenađeni smo i šokirani,” izjavio je za CNN TŽony Battaglene, predsjednik australske nacionalne udruge koja okuplja 800 vinarija, mnoge od kojih su izgradile biznis gotovo isključivo na izvozu u Kinu. 

Kinesko ministarstvo trgovine izjavilo je da su odluku o carinama donijeli na temelju preliminalnih dokaza o dampingu. Australski dužnosnici žestoko su se usprotivili toj odluci i tvrde da Kina nema dokaza o kojima govori, već da je njena odluka rezultat dubljih i dugotrajnijih problema koji su oslabili odnose Australije i Kine. Australija je, naime, ove godine tražila istragu o izvorima pandemije korona virusa sugerirajući odgovornost Kine u izbijanju i širenju pandemije.

Kina je odgovorila trgovinskim sankcijama, točnije blokadi uvoza govedine iz Australije i uvođenju visokih carina na australski ječam.  Carine na vina izazvale su pravu paniku, jer su otkazane stotine narudžbi a vina koja su se našla u kineskim lukama vraćaju se u Australiju. Čak 39 posto ukupne australske proizvodnje vina izvozi se u Kinu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.