Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UGOSTITELJI Tužit ćemo državu ako nas ne bude propisno obeštetila. Krši se naše ustavno pravo na rad

medak-n1

Na zadnji dan rada lokala prije božićnog lockdowna komunikacija predstavnika ugostitelja i Vlade ušla je u kritičnu fazu. Dan prije nego se restorani, barovi i kafići moraju ponovno zatvoriti na mjesec dana, sa sastanku dviju strana nije dogovoreno ništa. 

Ugostitelji su tražili dva seta mjera: otpis poreza i davanja za vrijeme trajanja lockdowna, naknadu od 10 eura mjesečno po kvadratnom metru prostora pojedinog lokala i nastavak isplate 4000 kuna po zaposlenom, a u drugom setu lakši pristup Covid kreditima za likvidnost i smanjenje PDV-a na 5 posto u iduće tri godine. Jedino što je zasad sigurno je da će se državama nastaviti s isplatama od 2 do 4 tisuće kuna po zaposlenom.

Ministar Aladrović nakon sastanka je rekao da Vlada ne zna kako će se postaviti prema ugostiteljskom sektoru nakon zatvaranja, ali da zna da neće prihvatiti scenarije koje su ugostitelji ponudili. 

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak još je prije nekoliko dana upozorio da ugostitelji na raspolaganju imaju i druge zakonske instrumente osim pokušaja dogovora s Vladom. “Ne možete nekoga zatvoriti a drugoga ostaviti otvorenog, to je kršenje prava na rad koje je Ustavom zajamčeno svima. Vlada je jako svjesna o čemu se tu radi, samo što se dosad nitko nije bunio, a sad je vrijeme da se ljudi počnu buniti. Naši radnici nisu građani drugog reda,” rekao je Medak za N1. Ako nam njihova ponuda za obeštećenje ne bude zadovoljavajuća, odbit ćemo je i krenut u tužbu. To je legalan put, a mi smo legalisti.” rekao je Medak.

Ugostitelji osjećaju da ih je Vlada prevarila, jer im je u dosadašnjoj komunikaciji očito stvarala dojam da neće ići na zatvaranje budući da većina lokala, posebno restorani, nisu rizična mjesta za širenje zaraze, i da je spremna na rješenje koje bi bilo određeni kompromis u odnosu za zahtjeve ugostitelja.  

Komentirajući današnji sastanak s predstavnicima Vlade Medak je objasnio:“Nismo dobili ništa jer nismo mogli ni reći ništa. Mi smo artikulirali svoje zahtjeve do zadnjeg slova. Ali ministar financija rekao je da ne može ništa odlučiti dok mu ne predočimo ekonomski efekt različitih mjera na ugostiteljski sektor, a to je u ovom trenutku jako teško izračunati jer nema dovoljno parametara. Nije isti fiksni trošak hotelu, kafiću i fast foodu. U Vladi su tvrdili da žele kompromis i mi smo bili spremni u tome sudjelovati kao partneri. Da smo znali da nas planiraju zatvoriti, naravno da bismo ranije imali brojke koje traže. Ali bili smo sigurni da nas neće zatvoriti. Budući da su nas ipak zatvorili, nemamo puno izbora. Moramo biti obeštećeni, jer će ekonomske posljedice u protivnom biti poražavajuće i doći će do lančanog propadanja objekata koje će izazvati spiralni efekt na dobavljače i zaposlene. Ugostitelji nisu sami u toj priči.”

Medak upozorava i na druge aspekte zatvaranja lokala koji ovu mjeru čine nepravednom, kao što je činjenica da nemaju svi objekti pravo na dostavu, da zakonski nije regulirana drive-in prodaja i slično. “Zanima me tko piše ove mjere, imaju li oni pravnike i jesu li se konzultirali s pravnicima nadležnog ministarstva turizma,” upitao je Medak. “Stvari su vrlo jednostavne, a mi smo u situaciji u kojoj više nemamo izbora. Ili će nas država propisno obeštetiti ili ćemo je tužiti.” Vlada je najavila da će početkom idućeg tjedna izići sa svojim prijedlogom pomoći za ugostiteljski sektor.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.