Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POSLJEDNJI PREDBOŽIĆNI RUČAK U ZAGREBU Tekka je još jednom pokazala da je najbolji azijski restoran u Hrvatskoj

tekka-sushi

Na posljednji ručak prije prvog, proljetnog lockdowna, otišli smo u Carpaccio, gdje je terasa bila puna i svi su se gosti doimali dobro raspoloženi. Na posljednji ručak prije božićnog lockdowna otišli smo u Tekku. Tekka, koja nema terasu (nitko osjetljiv na hladnoću danas ne bi sjedio na terasi) ovog je popodneva oko dva bila prepuna, a gosti su nastavili stizati i iza četiri.

Tekku i Carpaccio povezuje najviši stupanj profesionalizma u zagrebačkom restoranskom biznisu, kao i osobno prijateljstvo vlasnika Vlade Lisaka (Carpaccio) i Marija Mindera (Tekka), dvojice zaslužnih Esplanadinih veterana.

Pred Tekkom su danas bila parkirana dva nova dostavna auta, Renaulta Twingo s Tekkinim logotipom. Tekka se, dakle, poslije vrlo uspješnih zadnjih par mjeseci pripremila za novu eru dostave.

No, u restoranu je toliku ugodno da to ni jedna dostava ne može kompenzirati, premda je sushi idealan za takeaway. Današnji, zadnji predbožićni ručak u Zagrebu, počeli smo neopisivo dobrim nigirijem s masnom tunom i gofom. Toro se rastapao u ustima, baš kao što piše u klasičnim japanskim knjigama o sushiju. No, jednako je važno da je riža u nigiriju bila ugodno topla; ni jedan drugi zagrebački sushi restoran ne uspijeva, ne razumijemo zašto, posluživati rižu na temperaturi kože, što je prastaro, dobro poznato, rutinsko pravilo za serviranje nigirija. Tekka to uspijeva s lakoćom i već je zato klasu iznad konkurencije. Omjer ribe i riže negdje je dva naprema jedan za ribu, što je više nego velikodušno.

Salata s lososovim kožom stari je Tekkin favorit koji i dalje dobro funkcionira. Ako već jedemo lososa, moramo znati da je pržena koža nešto zdravija od mesa jer sadrži manje potencijalno loših masnoća. Osim toga, koža se konzumira u znatno manjim količinama od mesa. Velika plata raznih rolica s tunom bila je uobičajeno izvrsna, dok je wafu steak već dugo godina jedan od najboljih bifteka u Zagrebu.

Wafu steak trenutno je i jedan od najjeftinijih bifteka u Zagrebu; wafu steak, savršeno crveno pečen, košta 138 kuna, što je dvije kune manje nego u Budweiseru, koji također ima vrlo dobar biftek, ali je ipak riječ o zalogajnici. Naposljetku, sladoled od zelenog čaja s kremom od sezama klasik je koji se ne smije preskočiti ako niste baš jako prejedeni.

Tekka je ozbiljna, velika zagrebačka restoranska institucija, s izvrsnim sushijem, briljantnim sashimijem, veoma dobrim toplim jelima, odličnim pivom i jako dobrom vinskom listom, s koje smo danas naručili mutnocrveni pinot grigio friulanske biodinamičke vinarije Severo Ronco. Golema je šteta što restorani poput Tekke neće moći raditi pred Božić.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.