Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UZBUNA U BARCELONI Adrià, Roca, Castro, Abellán…katalonski chefovi traže hitno ukidanje lockdowna

U hotelu Majestic u Barceloni prije nekoliko se dana okupio gremij katalonske gastronomije. Svi najveći chefovi: Ferran Adrià, Joan Roca, Carme Ruscalleda, braća Torres, Oriol Castro, Jordi Cruz, Carles Abellán, Fermí Puig, Ada Parellada…njih ukupno sedamdeset, našli su se na istom mjestu kako bi iznijeli zajedničku poziciju prema vladinoj pandemijskoj politici. “Nećemo dopustiti da se cijena krize svali na leđa ugostitelja,” poručili su chefovi.  Chefovi su predstavili skup mjera koje vladi predlažu kao alternativu lockdownu. U Kataloniji je inače lockdown produljen za još deset dana.  

Chefovi predlažu da se restorani ponovno otvore uz primjenu svih sigurnosnih mjera. Roger Pallarols, direktor udruženja lokalnih restorana El Gremi de Restauració de Barcelona, rekao je da vlasti “moraju slušati, pregovarati i korigirati mjere, i od početka ovoga tjedna započeti novi proces deeskalacije pandemije. Ponovno otvaranje barova i restorana mora uključiti i interijere i terase, ručkove i večere.” Razmišljajući o božićnim blagdanima koji ugostiteljima nose 25 posto godišnjeg prometa, chefovi traže rješenja kojima bi se izbjegli milijunski gubici u tom razdoblju. Katalonski restorani, rečeno je u hotelu Majestic, ove su godine izgubili već 90 posto akumuliranog kapitala i produljenje lockdowna za mnoge će značiti definitivno zatvaranje. 

gremi-adria
Oriol Castro i Ferran Adria

Ferran Adrià je upozorio da vlasti ovakvom politikom “riskiraju tisuće radnih mjesta.” Bez ponovnog hitnog ponovnog otvaranja restorana, dodao je, situacija će postati neodrživa. “Ni iduća godina neće biti fantastična, bit će jako teško,” najavio je Adrià, “Tražit ćemo dodatnu pomoć, španjolska vlada nam mora pomoći. Znamo da nije lako ali moramo biti svjesni da ako pomoć izostane, doživjet ćemo tragediju čije razmjere nitko ne može zamisliti. Ogroman broj lokala zatvorit će se 2021.” 

Oriol Castro naglasio je da je važnost ovog apela u tome što on predstavlja cjelokupnu katalonsku gastronomiju, ne samo najbolje restorane. Chefovi su tražili da se lokali ponovno otvore danas, u petak ili najkasnije za vikend. ”Teško je, ali moramo gurati dalje,” rekao je Castro, “Mnogi neće moći podnijeti ovolike financijske gubitke, moramo nešto napraviti, ne možemo samo stajati. Što se nas tiče, ništa se nije riješilo. Moramo hitno dobiti dozvole za otvaranje da možemo raditi i osigurati posao obiteljima naših zaposlenika, mi imamo četrdeset takvih obitelji. Naježim se kad pomislim na radnika koji nema čime platiti hranu.”

 

Joan Roca novinarima je rekao da je zadovoljan sastankom chefova. “Želimo ostati optimistični, ali situacija je zaista dramatična. Jako smo zabrinuti. Naš skup u Barceloni predstavlja cijelu zemlju jer su problemi svugdje isti. Želimo se vratiti poslu makar s ograničenjima. Ovakvo stanje ne smije se nastaviti, katalonski restorani plaćaju preveliku cijenu.”  Joan Roca objašnjava da je restoranski sektor vrlo raznolik i da se restorani neovisno žanru i poslovnim modela moraju međusobno podržavati. “Ne dobijemo li pomoć, masa restorana će propasti i velike gradove poput Barcelone počet će preuzimati franšize s jednoličnom ponudom: izgubit ćemo jako važnu kvalitetu koju nam daje naša gastronomija. Zato mislim da se protuepidemijske odluke moraju donositi uvažavajući interese ugostitelja i ekonomije.” 

Katalonski chefovi predlažu da se ovoga vikenda restorani i barovi ponovno otvore. Predlažu kalendar provođenja mjera i ograničenja, prema kojemu bi se u prvoj fazi do 10 prosinca provodile strože mjere, a kasnije bi se modificirale ovisno o situaciji. Mjere uključuju posebne protokole primanja gostiju, metar i pol udaljenosti među stolovima, upola manji broj mjesta u restoranima, temeljite kontrole, dopušteno konzumiranje na barovima, dezinfekcije i čišćenja, radno vrijeme do 23 sata i registar gostiju. “To su zapravo iste mjere koje je vlada proglasila nakon prvog lockdowna, samo sada imamo puno veće mogućnosti provedbe,” naglasio je Roca. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.