Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ana Grgić je na porodiljnom, Miroslav Jurić novi je glavni chef Esplanade. Stanje u kuhinjama je redovno

bistro-tomislav-juric

Sinoć smo prvi put večerali u Esplanadi otkako je dugogodišnja glavna chefica Ana Grgić krajem listopada otišla na porodiljni dopust. Gospođu Grgić u hotelu očekuju idućeg ljeta, a u međuvremenu Espanadine će kuhinje voditi chef Miroslav Jurić.

Sudeći po našem jučerašnjem iskustvu u Le Bistrou, stanje u Esplanadinim kuhinjama je redovno, što znači izvrsno. Jesenji Bistroov jelovnik sadrži nekoliko zaista uzbudljivih jela poput brandade od bakalara s bamijom i hrskavom kožom bakalara. Brandade je francusko-španjolska verzija bijele kreme od bakalara, s tim da se u brandade ne dodaje mlijeko nego samo maslinovo ulje.

bistro-brandada

Bistroova brandade bila je svilenkasta i optimalno snažno začinjena, no sasvim joj je novu dimenziju dao veliki komad tamne, savršeno hrskave bakalarove kože koja nas je podsjetila na jedno jelo u Nomi. Gusta juha od školjki, neka vrsta chowdera, imala je vrlo snažan morski okus; ova juha vjerojatno uključuje temeljac od rakova a poslužuje se sa štapićem nadjevenim mesom kozica.

Rimski njok s gljivama i žumanjkom odličan je primjer zimskog comfort fooda, kao i sočne rolice od janjetine s crnim trubačima. Bistroov chef Tomislav Tandarić jučer je bio u odličnoj formi. Vinska karta sadrži više vina koja nadilaze uobičajeni format bistroa, od Birina Grka do briljatnog Knollovog smaragd Rizlinga. Le Bistro definitivno ostaje jedan od najboljih bistroa u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.