Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Badelova Korlat Loza Barrique osvojila je srebro na prestižnom International Spirits Challengeu

korlat-rakije

Badel 1862. osvojio je tri medalje na ovogodišnjem, 25. izdanju International Spirits Challengeu (ISC), jednom od najjačih svjetskih ocjenjivanja destilata. Badelova Korlat Loza Barrique osvojila je izvrsnu srebrnu medalju u kategoriji brandyja, a dvije bronce dobili su ginovi, Sax u potkategoriji standardnog London Dry gina i Sax Pink u potkategoriji ružičastih ginova s okusima.

Dalmore 35 Year Old Single Highland Malt whisky proglašen je ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg International Spirits Challengea. Trofeje, koji se dodjeljuju najbolje ocijenjenim pićima na natjecanju, dobilo je 36 destilata koje su ocjenjivali žiriji sastavljeni od najuglednijih svjetskih destilera, barmena, direktora velikih alkoholnih kompanija i vodećih svjetskih stručnjaka za destilate.

dalmore-35-highland-malt

Sve nagrade International Spirits Challengea 2020.

Najbolja pića na svijetu ocjenjuju se u kategorijama whiskyja, konjaka, armagnaca, brandyja, aquavita, rumova, votki, ginova, mezcala, tekila, likera i azijskih destilata baijiu i shochu. Medalje i ukupni pobjednici proglašavaju se u svakoj kategoriji, a pobjednici se natječu za trofeje. Drugi dio nagrada dodjeljuje se za dizajn i packaging. Posebne nagrade dodjeljuju se za destilerijski turizam, ove godine oba trofeja osvojio je Diageo za turističke programe u dublinskoj destileriji whiskeya Roe&Co i australskoj destileriji ruma Bundaberg

“Čast nam je proslaviti dosege toliko fantastičnih proizvođača destilata u vremenu bez presedana. Naš tim je neumorno radio kako bismo prevazišli logistička ograničenja i održali ISC prema najvišim standardima. Rezultati pokazuju koliko je industrija pića dinamična, inovativna i kvalitetna,” izjavio je direktor natjecanja Justin Smith.

Trijumf robnih marki

Destilerom godine proglašen je William Grant & Sons, destilerija koja je u svim kategorijama osvojila impresivan broj medalja. Chivas Brother osvojili su tri trofeja u kategoriji škotskih whiskyja i proglašeni su proizvođačem godine u istoj kategoriji. Tri trofeja osvojili su i Beam Suntoryjev El Tesoro za tekile i TTL Longtian Distillery za baijiu i World Whisky. Norveška destilerija Arcus osvojila je dva trofeja u kategoriji aquavita.

Najviše trofeja osvojili su škotski whiskyji, njih šest, slijede tekile s pet i baijiu s četiri trofeja. No, ove godine najviše je pažnje privukao trijumf robnih marki. Lidl je osvojio trofej za svoju Rachmaninoff Triple Distilled votku, Marks and Spencer je proglašen Supermarketom godine i proizvođačem godine u kategoriji miješanih pića, dok je Spar osvojio šest medalja za svoje ginove i votke.

Nagrade legendama industrije

Nagrade za životno djelo dobile su dvije legende industrije, Freddie Noe, master destiler osme generacije obitelji Beam (Beam Suntory) i Richard Patterson iz škotske destilerije Whyte&Mackay. Richard Patterson zvani Nos, 50 je godina bio glavni destiler u Whyte&Mackayu. U rujnu ove godine najavio je da se povlači kako bi se fokusirao na Dalmore, apsolutnog pobjednika ovogodišnjeg ISC-a. No, prije osam dana objavljeno je da Patterson ipak odlazi u Wolfcraig, novu destileriju koju je osnovao bivši direktor Whyte&Mackaya Michael Lunn. Destilerskom zvijezdom u usponu proglašen je glavni destiler britanskog fenomena Silent Pool Tom Hutchings.

richard-patterson
Richard ‘The Nose ‘Patterson

U kategoriji dizajna i packaginga najboljima su proglašeni Five Farms Irish Cream za najbolji novi brend (agencija Gillian Murphy Design) i Cihuatan Rum za najbolji redizajn (agencija Appartement 103). Stranger&Stranger, autori nekih od najboljih dizajnerskih rješenja u industriji pića uopće, od Italicusa, Kraken ruma i Knob Creeka do Martinija, Sandemana i Jack Daniel’s Sinatra Centuryja, proglašeni su dizajnerskom agencijom godine.

korlat-loza-barrique

Proizvođačima godine proglašeni su još Sazerac za američki whiskey, Suntory za japanski whisky, Irish Distillers za irish whiskey, tajvanski Kavalan za World Whisky, Beam Suntory za tekile i mezcale, Quintessential Brands Grupa za ginove, Forsquare za rumove, Altia za votke, Domaine Tariquet za armagnac, Bodegas Osborne za brandy, De Kuyper Royal Distillers za likere, TTL Longtian Distillery za azijske destilate i Arcus u kategoriji World Spirits, destilata proizvedenih izvan svojih tradicionalnih teritorija.

Izvrsno je i znakovito da u ovoj elitnoj konkurenciji koja obuhvaća sve od giganata industrije poput Diagea od revolucionarnih malih neovisnih destilerija, u Hrvatsku tri medalje donosi upravo velika tradicionalna industrijska destilerija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.