Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatsku je stigao Silent Pool, jedan od najneobičnijh premium ginova na svijetu. Probali smo ga

silent-pool-g

Vojvoda od Northumberlanda Albury Park je kupio 1890. godine. Veći dio zemljišta na kojem se u Surreyu na jugoistoku Engleske nalazi današnji Albury Estate, još glasi na njega. Albury Estate više nije vojvodska rezidencija, sada je to luksuzno stambeno imanje, koje čuva posebnu atrakciju. Silent Pool. Tiho jezero, omiljeni motiv viktorijanskih slikara i pjesnika Alfreda Tennysona

Legenda kaže da se iz jezera u ponoć diže duh djevojke, kćeri lokalnog drvosječe. Ona se u 12. stoljeću utopila bježeći od Kralja Johna, koji ju je jašući kraj Silent Poola ugledao kako se kupa u jezeru i pokušao oteti. Kad je Agatha Christie nestala u prosincu 1926, prvo gdje su je tražili bio je Silent Pool (okej, treba reći da je ostavila automobil na obližnjem Newlands Corneru).

silent-pool-jezero
Silent Pool u Surreyu

U svakom slučaju, Silent Pool ima vlastitu mitologiju i važnu poziciju u engleskoj popularnoj kulturi. Koja je 2014. dobila novu dimenziju, kad je na njegove obale stigla grupa hipstera spremna na poslovnu avanturu. U urušenim gospodarskim zgradama na Albury Estateu otvorili su destileriju gina. Ali ne bilo kakvu destileriju. Osnivači Silent Poola odlučili su da neće uzimati taoce kad je u pitanju kvaliteta: njihova destilerija bit će potpuno održiva, a u ginu će svaki sastojak i svaki postupak biti najbolji mogući.

Osnivače, bivšeg direktora ITV-a Iana McCullocha i konzultant Jamesa Shelbourna, inspirirali su stari destileri sa sjevera. Romansu, terroir i legende u svom su ginu željeli splesti onako kako to majstorski čine škotski destileri whiskyja. Nisu htjeli samo gin koji osvaja nagrade i postiže dobre cijene. Htjeli su gin koji prenosi priču o svom kraju.

Uime održivosti renovirali su jedan vintage parni kotao iz 1870. koji se zagrijava na drva i pokreće njihov ručno rađeni bakreni kotao koji je samo za Silent Pool napravio njemački Arnold Holstein. Tankove su dovukli iz Vipave i u njima danas drže i gin i kristalno čistu vodu iz jezera s kojom ga rade. Stari kotao nazvali su The Major i on se danas na stranicama destilerije uredno predstavlja uz destilere i direktore prodaje, kao ravnopravan član tima Silent Poola.

silent-pool-boca1

“Volimo reći da je sunčeva svjetlost sastojak našeg gina jer sunce na imanju hrani drveće kojim mi onda hranimo Majora. Major pokreće parni grijač našeg kotla, pa ćemo moći destilirati gin i ako dođe apokalipsa,” piše Silent Pool (nema samo Major ime, parni bojler od 350 litara zovu Juliette, a veći kotao od 1800 litara Ophelia, sve se grije na solarnu energiju ili gorivo reciklirano od otpada s imanja, a hladi zatvorenim kružnim sistemom). 

Po čemu je, dakle, posebna destilerija Silent Pool? Po pristupu destiliranju, čak i više nego po lokaciji i održivosti. Destileri Silent Poola kažu da svaki od 24 sastojka svog gina poznaju na molekularnoj razini i zato su za svaki mogli odabrati optimalan način ekstrakcije. Bazgu, kamilicu i kruške beru na imanju, med uzimaju iz pčelinjaka kraj obližnjih vinograda. Borovicu nabavljaju u Bosni i Makedoniji, angelicu u Poljskoj.

Glavni destileri Cory Mason i Tom Hutchins patentirali su proces u četiri faze. Trajniji aromati: angelica iz Poljske, bergamot, gorka naranča, kardamom, cimet, korijander, papar, med, bosanska borovica, likviricija i iris 24 sata se maceriraju u baznom alkoholu a onda prebacuju u bakreni Arnold Holstein kotao.

Delikatniji aromati poput kamilice, bazge, kaffir limea, lipe i latica ruža maceriraju se u jačem alkoholu i filtrirani macerat se dodaje trajnijim aromatima kako bi gin dobio“eterične visoke note mirisne limete i cvjetne esencije”.

Konačno, dio angelice, gorke naranče, korijandera, makedonske borovice, lavande, narančine i limetine kore i svježe i sušene kruške, idu na gin basket infuziju, stavljaju se u mrežasti kontejner u Holstein kotlu i kroz njih se pušta alkoholna para koja izvlači lepršavije, cvjetne i voćne arome zaobilazeći teška esencijalna ulja. Kad se alkohol popne kroz šumu cijevi i hladnjaka doseže koncentraciju od oko 90% ABV. Tada se vadi srce, što obično daje 135 litara gina koji se prebacuje u slovenski inoks i vodom iz jezera reže na 43 posto. Precizna kontrola temperature i procesa u kotlovima destilerima omogućuje da potpuno uravnoteže gin.

silent-pool-destilerija

Ovaj pristup pojašnjava slogan Intricately realised na boci Silent Poola, koja dizajnom podsjeća na legendu o jezeru. Dizajnerica Laura Barett na boci boje vode naslikala je svaki od 24 aromata i među njih sakrila njene junake, kralja Johna na konju i nesretnu djevojku. Sve osim buteljiranja u Silent Poolu se radi ručno (do 2018. su ga i punili ručno).

Silent Pool je gin najviše kategorije, s jako naglašenim cvjetnim i voćnim notama, ali vrlo kompleksan. Pažnju posebno privlače svilena tekstura i zaokruženost. Lani je na prestižnom Spirits Business Gin Mastersu osvojio zlato u Ultra Premium kategoriji, zadnja u nizu međunarodnih nagrada koje osvajaju od prvog punjenja 2015.

Prvo što nam je u Silent Poolu privuklo pažnju kad smo ga kušali u utorak bila je kombinacija strukture i teksture. Čvrsta, jasna kičma od borovice nosi oblak slatkih cvjetnih aroma koje podsjećaju na Dubrovnik i Hvar u kolovozu, s elegantnim zaglađenim citrusima i slatkastim, skoro mednim finišem koji još jače naglašava zaokruženost gina. Iako se svake sekunde osjeti neki drugi sastojak, ništa ne strši.

Iako ga je možda najbolje piti čistog s malo leda, Silent Pool je rođen za sofisticirane koktele s citrusnim i suhim biterima, ili za opaki Gin&Tonic. Mi smo ga probali sa S.Pellegrinovim Tonicom s ekstraktom hrasta, koji je sam po sebi jako karakteran, suh, srednje gorak sa slatkastim svježim aftertasteom, ali se u čaši sklonio s puta Silent Poolu i samo olakšao njegov lepršavi aromatski profil. Silent Pool dobro ide s i citrusnim tonicima i onima s okusima mediteranskog bilja, ako nemaju jaki udar gorčine.

Iako je izrazito mekan i fin, Silent Pool nimalo ne sliči suvremenim zapadnoameričkim ginovima koji su prvi napustili London Dry stil. Gin nikad ne može biti pretenciozno piće. Ali kad se dobro napravi, postaje piće visokog stila. Silent Pool je upravo takav; klasičan, elegantan, dobro strukturiran, filigranski destiliran gin koji podiže atmosferu onako kako to čine skupocjena luksuzna pića ali vas neće ometati ni ako ga samo želite odsutno pijuckati s tonikom dok čitate u hladu u vruće ljetno popodne.

Destilerija Silent Pool proizvodi i destak Distillers Small Batch ginova (najnovija suradnja s Green Stemom dala je CBD gin Colorado High), tekuće garnishe i cordial.

Silent Pool gin u Hrvatskoj distribuira Pago Hrvatska.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.