Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tajvanski Kavalan u listopadu će predstaviti svoj prvi zadimljeni whisky

kavalan

Tajvanska destilerija Kavalan najavila je da u listopadu na tržište šalje svoj drugi whisky napravljen STR tehnikom (Shaving, Toasting, Recharring). Na World Whisky Awards 2015. Kavalanov Solist Vinho Barrique, lansiran 2006. kao njihov prvi STR whisky, proglašen je najboljim single maltom na svijetu. Na blind tastingu je pobijedio sve škotske velikane. Lani smo ga kušali na Whiskey Fairu, recenziju možete pročitati OVDJE)

Najavljena nova etiketa svojevrsni je nastavak tog projekta. Tehniku STR Kavalan je razvio s pokojnim dr. Jimom Swanom. S bačvi u kojima whisky odležava prvo se guli tanki sloj. S njim odlaze kiseline i ostali spojevi koji nastaju starenjem bačvi, a koji bi u novim batchevima mogli izazvati nepoželjne okuse. Bačve se zatim tostiraju da bi whiskyju dale voćne i vanilijske note i na kraju spaljuju kako bi whiskey odležavanjem izvukao arome karamele i čokolade. 

Novi whisky bit će i prvi zadimljeni (peated) Kavalanov whiskey, napravljen od ječma dimljenog na tresetu. Njihova edicija Solist Peaty Cask bio je whisky koji je samo odležavao bačvama u kojima su nekad odležavali zadimljeni whiskyji.

“Kavalanova STR tehnika probudila je uspavane okuse i arome u bačvama i dala šire, smjelije, voćnije okuse koje uvelike omogućava i fenomenalna subtropska klima okruga Yilan,” rekao je za Drinks Business direktor Kavalana Albert Lee.

Kavalan je fenomen zato što odležavajući u tropskim uvjetima sazrijeva puno brže od ostalih single maltova, a klima i vlaga zajedno sa specifičnim tehnikama proizvodnje daju mu jedinstveni aromatski profil. Taj je profil u novom izdanju upotpunjen dubokim, suhim notama tresetnog dima. “Godinama me pitaju kad ćemo izbaciti drugi tajvanski STR whisky. Nakon godina eksperimentiranja, nadamo se da će naš drugi STR nastaviti izvrsne performanse Kavalana Vinho Barrique i privući pažnju obožavatelja whiskyja.”  

Kavalan je utemeljila King Car grupa, velika tajvanska korporacija osnovana 1959. koja se bavi kavom, zdravim pićima, lovom i prodajom kozica, uzgojem orhideja i cijelim nizom različitih poslova. King Car grupu osnovao je Tien Tsai Lee, jedan od najbogatijih ljudi u Tajvanu. Danas joj je na čelu njegov sin Yu Ting Lee. Destilerija je bila njihov san, ali na Tajlandu nije bilo uvjeta za otvaranje takvog biznisa. Vlada je zabranjivala privatnim tvrtkama da otvaraju destilerije sve do 2002. kad je Tajvan ušao u Svjetsku trgovinsku organizaciju. 

Kavalanove etikete nose glazbena imena jer je Tsai Lee svoj podrum zamislio kao orkestar. Iako su single casks whiskyji solisti i najvažniji za imidž firme, sve etikete razvijaju kao cjelinu. S bogatom King Car grupom iza sebe i jedinstvenim pristupom proizvodnji Kavalan je munjevito narastao, ali novac im nije mogao pomoći. Trebali su stručnjake za proizvodnju whiskyja. Prvih deset konzultanata s kojima su razgovarali odbili su ih tvrdeći da se u subtropskoj vrućini i vlazi ne može proizvoditi whisky. Pristao je ugledni konzultant dr. Jim Swan, doktor kemije i biologije. Swan je u Kavalanu postavio sve od opreme do razvoja metoda fermentacije i destilacije i na kraju inovirao STR tehniku. 

Ključni Swanov doprinos ipak je bila strateška odluka da se Kavalan ne bori protiv visokih temperatura, koje se na gornjim katovima destilerije ne spuštaju ispod 42 stupnja.  Vrućine su iskoristili za brže dozrijevanje, što je Kavalanu omogućio brži obrtaj novca a nije nimalo naštetilo kvalitetni whiskyja. Naprotiv, toplina pojačava interakciju alkohola s drvom i brže se ekstrahiraju željeni okusi i arome.

Problem je veliki angel share, gubitak whiskyja u bačvama koji je u Kavalanu 12 do 15 posto (kad bi ga odležavali koliko i Škoti u bačvama im ne bi ostalo ništa) i činjenica da zbog visoke vlage iz bačava isparava više alkohola nego vode pa se koncentracija alkohola u whiskyju s odležavanjem smanjuje umjesto da se povećava. Sve to pred Swana je stavilo dodatni izazov u održavanju balansa whiskeya, ali kad su posložili sve elemente Kavalan je u šest godina postigao ono za što škotskim destilerijama treba i do 25 godina. 

Bio je to najbrži rast u povijesti industrije whiskyja, i Kavalan je danas etablirani, izuzetno cijenjeni brend čija će nova edicija nesumnjivo izazvati golemi interes. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.