Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izakaya se odmah uvrstila u nekoliko najboljih zagrebačkih kvartovskih restorana, uz par manjih problema

izakaya-bar copy
Izakaya

Izakaya by Time smještena je u Selskoj ulici preko puta Ericssona. Riječ je o poslovno stambenom kvartu s nekoliko vrlo lijepih zgrada iza Izakayine, u kojem, međutim, nikad nije bilo boljih restorana. Stoga je Izakaya u privilegiranom položaju da podigne cijeli kvart i da u Selsku, vrlo prometnu ulicu u kojoj se ljudi baš ne zaustavljaju, dovede puno gostiju iz drugih dijelova grada. Što je zapravo ideal uspješnog kvartovskog restorana; kvartovski restorani ne postoje samo zato da bi servisirali stanovnike pojedine četvrti, nego da bi od ne odveć popularnog kvarta proizvodili nova mala satelitska gradska središta.

Izakaya svakako ima potencijal da odigra mikrolokalnu ali važnu ulogu u prerastanju Zagreba u ozbiljan grad. A jedna od glavnih značajki ozbiljnog grada jest da nema samo jedan strogi centar dok se sve drugo par kilometara udaljeno od centra najčešće gasi u šest popodne, kao što je to bilo tipično za Zagreb prije potresa.

izakaya-lobster-bun

Izakaya je, ovo je važno naglasiti, uletjela u trend oživljavanja kvartovskog života. Taj je trend nastao poslije Velikog potresa, kad se centar grada djelomično ispraznio. Uostalom, i sam je Time je iz Petrinjske ulice emigrirao u Selsku, gdje poštuje pravila kvartovskog ugostiteljstva koje želi poboljšati svoj kvart.

Izakaya je prije svega atraktivno uređena, moderno i vibrantno kao da je riječ o lokalu s strogom centru. S druge strane, cijene su značajno niže nego u Timeu; kvartovski restorani moraju biti jeftiniji od sličnih restorana u centru. Sama hrana neočekivano je dobra. Meni, doduše, nije odveć ambiciozan, tu je par malih istočnjačkih predjela koja se duhovito zovu japasi, pa niz zdjela pokea i donburija, pa tempure, tatakiji i cijela stranica sushija. Međutim, sama je hrana mnogo uzbudljivija od jelovnika.

izakaya-sushi

Bao s nekom vrstom jastogova mesa nije toliko važan zbog punjenja, koje je korektno i kremasto, nego zbog činjenice da se radi o prvom bao pecivu u Zagrebu koje se zaista približilo originalu. Izakayin bao može postati veliki hit, jer predstavlja odličan value for money. Porcija sadrži dva peciva prepuna nadjeva, koja koštaju između 50 i 60 kuna. Jedino je varijanta s “jastogom” nešto skuplja, pa stoji 75 kuna. Sushi je jednako dobar kao u najboljim Timeovim danima: sva tri nigirija s raznim rezovima tune bila su skoro perfektna i smiješno jeftina: 24 ili 25 kuna za nigiri s dobrom plavom tunom opet predstavlja odličnu vrijednost za novac. 

izakaya-beef-teriyaki-donburi

No, najbolji je bio donburi s pečenom govedinom. Donburi je jelo koje, vrlo grubo rečeno, možemo definirati kao japanski poke. Radi se, dakle, o zdjeli punoj riže na kojoj se poslužuje pečeno meso, riba, alge, povrće ili edamame. Donburi je začinjen umakom koji se temelji na dashiju, najčešće uz dodatke mirina i umaka od soje. Naš donburi s teriyaki govedinom bio je uistinu prvorazreda; ;tanke fete govedine ostale su sočne i crvene, a imale su snažan okus dobro pečenog mesa.

Golema porcija ovog jako aromatičnog i supstancijalnog jela košta 115 kuna, što opet nije mnogo s obzirom količinu i s obzirom na kvalitetu. Hrana, uređenje i posluga u Izakayi već su drugi dan rada na iznimno visokoj profesionalnoj razini, koja bi uistinu mogla omogućiti da Izakaya postane kvartovski restoran, koji će dignuti cijeli kvart.

A sada nekoliko malih i nepotrebnih problema. Vinska lista uglavnom je dosadna: jasno je da lokal u Selskoj ne smije imati pretencioznu i skupu selekciju vina kao što je imao Time u Petrinjskoj, ali i u nižem se rangu cijena može napraviti uzbudljivija i modernija karta. Ovako ste oslonjeni na tek nekoliko novozelandskih, australskih i dalmatinskih vina koja, opet, predstavljaju skuplje opcije na karti.

Deserti su tek prosječni. Neobično je, nadalje, što azijski fusion restoran u kuhinji nema ništa ljuto. Ponudili su nam tek srirachu, koja međutim nije ljuta jer ima oko 2500 scovillea. Zagrebačke su tržnice istodobno pune svježeg habanera i carolina reapera, dok se samo kilometar i pol sjeverno od Izakaye nalazi zabavna trgovina Spicy Days sa svim mogućim ljutim umacima dostupnima u ovom dijelu Europe. No, s obzirom na drugi dan rada Izakaye ovo su tek detalji. Izakaya već sada hranom , konceptom i interijerom, predstavlja veliko osvježenje za zagrebačku restoransku scenu: ona se odmah uvrstila među nekoliko najboljih kvartovskih restorana u gradu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.