Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KAOS ZBOG MJERA Molotovljevi kokteli u Milanu, u Napulju ugostitelji marširaju s camorrom

milano-policija

Veliki neredi izbili su u Italiji nakon što je tamošnja vlada u sklopu novih mjera radno vrijeme restorana i barova ograničila na 18 sati. Dopustila je dostavu do ponoći, ali to malo vrijedi ugostiteljima i svim poduzetnicima naslonjenima na svakodnevne izlaske, poput takstita, kina i ostalih. Samo u Milanu, koji procjenjuje da će restorani na zatvaranju izgubiti 1,3 milijarde eura, više je od četiri tisuće poduzetnika koji ovise o tome do kada rade lokali i koliko ljudi izlaze.

Većina njih sada gubi 75 posto prometa. Policija je sinoć u Milanu prosvjednike rastjerivala suzavcem, letjeli su Molotovljevi kokteli  i pucali izlozi. Još žešči prosvjedi bjesnili su u Torinu gdje su napadnuti dućani u njihovoj ekskluzivnoj shopping ulici i kako javlja Associated Press, ima i ozlijeđenih. Najneobičniji prosvjedi održavaju se u Napulju, gdje ugostitelji i kulturnjaci, sada bez posla, marširaju protiv vladinih mjera zajedno s pripadnicima mafije camorre, inače noćne more restoranske industrije zbog reketa koji nameću restoranima i preuzimanja segmenata proizvodnje hrane. Uz ugostitelje i mafiju prosvjedima su se priključili i lokalni neofašisti.

Talijanskoj vladi javni apel su uputli i neki od najuglednijih talijanskih chefova, među njima Massimo Bottura i Iginio Massari, koji upozoravaju da je gastronomija prevažan dio talijanske ekonomije da bi ju se ugrožavalo drakonskim mjerama.

“Onaj koji je donio zadnje mjere ne poznaje naš sektor. Izgleda da su za novi val pandemije krivi samo restorani. E pa nisu: mi nismo kriminalci već časni ljudi koji samo žele raditi i plaćati poreze bez ulaženja u konflikte s državom. A kako da radimo bez prihoda?” Tisuće reakcija na društvenim mrežama pratilo je ovu izjavu ugostiteljskog veterana Giuseppea Beppa Tonona, koji sa suprugom i djecom vodi Ca’Lozzio, sladoledarnicu i restoran u pokrajini Treviso. Zbog novih mjera, prema kojima se restorani u Italiji moraju zatvarati u 18 sati, Tonon kaže da će morati trajno zatvoriti restoran. Mjere su na snazi najmanje do 24. studenog. Za restorane koji poslužuju samo večere ili dobro rade samo vikendom, a takvih je u Italiji na stotine, nove mjere znače 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.