Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Braća Benvenuti jučer su u Opatiji predstavili briljantnu Santa Elisabettu iz 2016.

benvenuti-santa-elisabetta-g

Kvarner je u petak živio u znaku vinarije Benvenuti. U četiri popodne ispred opatijskog hotela Royal počela je promocija nove berbe elitnog terana Santa Elisabetta. Nikola i Albert Benvenuti s jakim su razlogom izabrali baš Opatiju kao mjesto lansiranja svog najambicioznijeg vina; zadnji blend nove Santa Elisabette definiran je baš u Opatiji, za velikim stolom Plavog podruma mjesec dana prije lockdowna.

benvenuti-prezentacija

Promocija ispred Royala trajala je sve do pola sedam, kad su se uzvanici razišli u hotelske sobe da bi se spremili za večeru u restoranu Argonauti five star hotela Milenij. U Mileniju smo prvo probali svježi, suhi Rose od terana iz 2019. godine, pa jako finu Malvaziju iz iste berbe, da bismo zatim kušali zaista izvrsnu malvaziju Anno Domini iz 2017. Benvenuti za svoj poluoranž ne koriste novo drvo, tako da Anno Domini doista miriše po Istri a ne po Novom svijetu. Anno Domini iz 2017. s puno biljnog karaktera i s jakim mineralnim završetkom, vjerojatno je najbolja odležana malvazija kuće Benvenuti do danas.

benvenuti-argonauti

Slijedila je famozna nova Santa Elisabetta , jedno od najkoncentriranijih crnih vina proizvedenih u Hrvatskoj. posljednjih godina. ‘ Santa Elisabetta neće moći dobiti Decanterovu platinastu medalju, dok god se natječe u tako mladoj dobi. Santa Elisabetta, jedan od najboljih terana uopće, traži osam do deset godina da bi se smirila, zaokružila i pokazala svoj puni potencijal. No, i u sadašnjoj fazi, ona je impresivna i puna integriteta autentično velikog vina. Uz jako fine pečene marune poslužen nam je crni San Salvatore od prosušenog terana, koji prvo asocira na recioto della Valpolicella. 

Nikola i Albert Benvenuti i sinoć su pokazali da njihova vinarija spada među najnaprednije u Hrvatskoj. A hrvatskoj vinskoj industriji čak više od međunarodnih uspjeha pojedinih vina, treba baš vizija napretka i sustavnog, strukturalnog uvođenja modernih vinogradarskih i podrumarskih praksi.

Foto/Rene Karaman i KPK

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.