Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Malvazija Benvenuti još je jedan prilog tezi da je 2019. možda najbolja berba malvazije u ovom stoljeću

benvenuti-2019-malvazija

U proteklih desetak godina istarska je malvazija davala osobito dobra vina 2013, 2015. i 2016. Iz prošlog desetljeća pamtimo 2002, 2006.(Roxanicheva macerirana Classica upravo je u punoj formi) i 2009. No, sudeći prema mladim vinima koja smo dosad probali, berba 2019. za istarsku bi malvaziju mogla biti berba stoljeća. Zasad, naravno.

Kušali smo, dakle, bazičnu Laguninu Malvaziju, koja je ozbiljnija od bilo koje prijašnje i Festigiju koja vrijedi više od 90 bodova. Probali smo Matoševićevu Albu, koja je izrazito supstancijalna i Kozlovićevu Malvaziju koja je iznimno elegantna. Fakinova Malvazija, vjerojatno najslojevitija od svih mladih istarskih vina, također vrijedi preko 90 bodova, dok Coronicina nije samo uobičajeno mineralno slana i aromatična, nego ima i nešto punije tijelo od ranijih berbi.

Naposljetku, ovih smo dana kušali i novu Malvaziju braće Benvenuti, koja zaista potvrđuje tezu o 2019. godini, kao o najboljoj istarskoj berbi za bijele sorte u zadnja dva desetljeća. Nova Malvazija Benvenuti puna je cvjetnih i herbalnih aroma, ali ne zeleno herbalnih nego više slatko herbalnih. Zatim na red dolaze vinogradarske breskve i citrusi blaži od limuna, poput bergamota i limete. Na okusu se opet osjeća herbalno voćna slatkoća, a umjereno mineralni aftertaste neobično je dug za mlado vino.

Nova Malvazija braće Benvenuti jako je svježa i tehnički besprijekorna, no ono što je zapravo izdvaja jest mišićava struktura. Vina iz Motovuna načelno su deblja i gušća od mladih vina iz zapadne Istre (ovdje, naravno, ne računamo macerate). Ali, nova Malvazija Benvenuti zaista je neobično čvrsto građena, kao da ima više ekstrakta od drugih mladih malvazija (alkohola je 13 posto). Što je čini gastronomski podesnom i za jela uz koja inače pijemo odležana, bogata vina, poput plemenite bijele ribe, velikih rakova ili sushija s masnom tunom ili jeguljom. Ovo bismo vino željeli probati za pet godina. Mislimo da ima dobar potencijal za rast u podrumu. I nikako ne bi smjelo završiti u destilaciji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.