Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jučer je u Plavom podrumu izabrana konačna verzija izvrsne Santa Elisabette 2016. vinarije Benvenuti

santa-elisabetta-blending-g

Teran Santa Elisabetta već se prvom svojom berbom iz 2015. godine uvrstio među najimpresivnija hrvatska vina. Podsjetimo, na položaju Santa Elisabetta, na bijeloj zemlji punoj fliša, braća Benvenuti uzgajaju oko dva hektara terana. Zahvaljujući zelenim berbama prinosi su vrlo mali, a uslijed kasnog branja sredinom listopada, randmani su također niski. Posljedica je visokokoncentrirano, moćno vino koje, međutim, zadržava puno elegancije i svježine, i koje može trajati dvadesetak godina.

santa-elisabetta-2015

U izradi završnog blenda prve Santa Elisabette iz berbe 2015. sudjelovalo je nekoliko sommeliera i vinskih novinara, pa su Nikola i Albert Benvenuti odlučili tu praksu ponoviti i ove godine, s berbom 2016. Stoga su u opatijski Plavi podrum pozvali sommeliere Sandija Parisa, Filipa Savića, Tihomira Purišića, Emila Perdeca, te kolege Sašu Špiranca i Renea Bakalovića. U biranju završnog cuveea Santa Elizabete još su sudjelovali Daniela Kramarić, višestruka hrvatska sommelierska šampionka, i urednici Kulta Plave Kamenice.

Svatko je ispred sebe dobio tri čaše, koje su stajale na papirićima s oznakama 1,2 i 3. U čašama su bile tri verzije nove Santa Elisabette, koje su se razlikovale po omjerima različitog drva, u kojemu su odležavane (riječ je o kombinaciji velike bačve od starog slavonskog  hrasta i novih francuskih tonneauxa iz Alliera i Troncaisa). Sve su se tri verzije ispale bitno drukčije: prva je bila dominantno voćna, druga najelegantnija i najbalansiranija, dok je teća lagano asocirala na amarone.

Sudionici jučerašnjeg tastinga glasovali su listićima na kojima su stajale čaše: uvjerljivo je pobijedio uzorak broj 2 koji će, znači, postati Santa Elisabetta iz 2016. Radi se zaista o velikom vinu, jednom od onih koja Hrvatsku mogu staviti na europsku i svjetsku vinsku pozornicu. Bit će napunjeno oko 4000 buteljki, što je bitno više nego u slučaju prve berbe, koja je uglavnom nestala s tržišta.

Poslije kušanja nove Santa Elizabete, u Plavom podrumu ručali smo njihov fenomenalni foie gras sa škampima i smokvama, izvrsne hrskavo pržene jadranske lignje s mariniranim rotkvicama, još hrskaviju filetiranu trilju i steak od brancina teškog pet kilograma, poslužen s crnom lećom i hrskavcem od tapioke. Michelinovi inspektori za Hrvatsku morali bi se zaista ozbiljno zamisliti prije konačne odluke o novim zvjezdicama. Poslije ručka probali smo šampionski muškat San Salvatore iz 2011. godine, koji je briljantan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.