Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Istarski su vinari osvojili čak 10 od 14 najvrednijih hrvatskih medalja na Decanterovim Svjetskim nagradama

dwwa-platinum

Hrvatska su vina, ponovimo, osvojila rekordnih 170 medalja na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim nagradama (DWWA). Od tih 170 medalja jedanaest je zlatnih, a tri su platinaste. Od četrnaest najvrednijih hrvatskih medalja čak je deset otišlo u Istru, što je još jednom potvrdilo da je Istra najnaprednija hrvatska vinska regija.

Platinaste medalje za Franka Kozlovića i Franka Cattunara nisu neočekivane. Ova dva zapadnoistarska vinara godinama u svojim višim linijama postižu ozbiljnu međunarodnu kvalitetu, a Kozlovićeva Selekcija i osobito radikalna Cattunarova macerirana malvazija Nonno inovativna su i prilično originalna vina. Ni dva zlata za Lagunu nisu iznenađenje; Malvazija Festigia godinama je jedno od najboljih i najpodcjenjenijih istarskih bijelih vina, dok je Castello koji košta samo 77 kuna, vjerojatno najbolji istarski crni cuvee. Castello je već dobio Decanterovu zlatnu medalju za berbu 2012.

Ovdje opet valja naglasiti da Laguna ima zaista briljantnog enologa. Milan Budinski nije kadar napraviti loše vino, a veoma često radi baš impresivna vina. U krajnjoj liniji, ne iznenađuje ni zlato za Teran Marka Fakina, jer je Fakin jedan od dva najvažnija istarska vinara novije generacije. Fascinira činjenica da je gospodin Fakin osvojio četvrtu Decanterovu zlatnu medalju za redom.

Iznenađenje, naravno ugodno, predstavljaju čak dvije zlatne medalje za Fakinova susjeda Klaudija Tomaza, kao i zlato za mladu malvaziju vinarije Pilato iz Vižinade.Vesele nas i zlata za vinarije Rossi i Terzolo; gotovo ravnopravna podjela najvrednijih medalja između velikih istarskih igrača i manje etabliranih vinarija svjedoči o kontinuiranom dizanju kvalitete vinogradarstva i vinarstva u cijeloj Istri.

Kad je riječ o drugim dijelovima Hrvatske, posebno nas raduju dva zlata za dalmatinski brend Testament; ono za Babić zapravo je jedno od najvažnijih priznanja koje je bilo koje hrvatsko vino ikad dobilo, jer afirmira potencijalno najvredniju dalmatinsku crnu sortu.

Platina za kutjevačku De Gotho važna je i kao hommage graševini i kao poticaj da ta velika vinarija napokon artikulira jasnu kvalitativnu strategiju razvoja. Naposljetku, zlato za Štamparov pjenušac Urban White spada među jednu od najznačajnijih internacionalnih nagrada za hrvatsku scenu pjenušavih vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.