Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kozlović, Cattunar i Kutjevo osvojili su 97 bodova i platinaste medalje na ovogodišnjim Decanterovim nagradama

decanter-boce

Kozlovićeva Selekcija, stanovita kombinacija izmedju Santa Lucie i njegove redovite malvazije odmah se pokazala izvrsnim vinom. Selekcija je spojila lakoću i svježinu bazične malvazije s dubinom i ozbiljnošću Santa Lucie. Selekcija  iz 2017. posjeduje i onu specifičnu električnu vibrantnost velikih bijelih vina, o kojoj često govori Marjan Simčič, najvažniji slovenski vinar. Stoga definitivno zaslužuje Decanterovu platinstu medalju i 97!bodova.

Cattunarovu malvaziju Nono iz 2015. koja je dugo macerirana i  ekscentrično dugo odležavana u rabljenoj akaciji, probali smo prije skoro godinu dana. Ocijenili smo je s 94 boda, da bi joj Decanterov žiri sada dao punih 97 bodova i platinastu  medalju. Radi se jednom  od najaromatičnijih  i najčvršće strukturiranih hrvatskih suhih bijelih vina koja smo ikad probali. Nono je novi dokaz da Franko Cattunar proizvodi neka od najboljih vina u Hrvatskoj

Kutjevačka graševina De Gotho iz 2018. koja je također dobila 97 bodova i platinastu medalju, potvrđuje da Kutjevo raspolaže fenomenalnim terroirom; šteta je što se Kutjevom loše upravlja.

Decanterove Svjetske nagrade 2020. još su jednom pokazale da se u Hrvatskoj proizvode izvrsna vina koja su jeftina u usporedbi sa svjetskim vinima istog kvalitativnog ranga. Sada ih napokon treba početi organizirano izvoziti.

Na ovogodišnje 17. ocjenjivanje Decanterovih Svjetskih vinskih nagrada hrvatski su vinari prijavili oko 200 uzoraka. Bilo je to jedinstveno izdanje Decanterovih nagrada. Zbog pandemije Covida-19 ocjenjivanje se nije moglo održati u jednom od velikih sajamskih prostora u Londonu sa sucima iz cijelog svijeta, već na tri kata Decanterove redakcije na Canary Warfu.

Umjesto pet, ocjenjivanje je produljeno na 28 dana a cjelokupna procedura na tri mjeseca. Sudilo je 117 sudaca koji borave u Velikoj Britaniji, među njima 37 Masters of Wine i devet Master Sommeliera. Hrvatska na Decanterovim nagradama inače ima tri suca, Sinišu Lasana, Marija Meštrovića i Sašu Špiranca, koji će po svoj prilici nastaviti suditi na idućem izdanju 2021. U Londonu je u kolovozu ocijenjeno ukupno 16.537 vina iz 56 zemalja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.