Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Vikingu smo jučer pojeli najveće kamenice koje smo ikad vidjeli u Hrvatskoj. Velike su poput tournedoa

viking-g

“Točno je, u pravu ste. Ovo su kamenice koje su trebale biti pobrane u ožujku ili travnju, no tada smo bili u lockdownu pa su , eto, dočekale kasnu ljetnu berbu. No, nisu starije od 40 mjeseci,” rekao nam je u petak navečer voditelj Vikinga, veoma dobrog restorana u Limskom kanalu kraj Rovinja.

viking-matosevic-riba

Čovjek nam je , naime, donio doslovno gigantske kamenice veličine tournedoa ili telećeg medaljona, koje su imale drastično mineralan, gotovo metalni okus pa su uništile jedno od najboljih istarskih bijelih vina, ali su se zato fenomenalno složile s Macallanom.

Vikingove kolosalne kamenice označiile su uvod u jednu od najboljih naših jednostavnih ribljih večera u Istri unatrag dosta godina. Slijedile su lignje kuhane u hladnom maslinovu ulju. Lignje, posve svježe,one rijetke koje nisu vidjele zamrzivač i jako velike, narezane su na kolutove koji su spušteni u hladno maslinovo ulje. Ulje i lignje istodobno se zagrijavaju dok lignje ne postanu blijedoružičaste. U tom su trenutku savršeno mekane i savršeno ukusne. Vikingove lignje spadaju među najbolje koje smo probali u Hrvatskoj. Prije više od dvadeset godina veliki Zdravko Perčin koristio je istu tehniku u Lopudu i Dubravkinom putu.

Na kraju smo još pojeli precizno pečene škrpine, jako sočne i ukusne. Uz škrpine su nam donijeli svježe vrganje s roštilja, što nas je prvo zbunilo a zatim ugodno iznenadilo. Škrpina i vrganj baš su dobar par. Viking je i sinoć, kad se ondje održavala svadba koja je zauzela pola lokala, pokazao da je jedan od najboljih tradicijskih ribljih restorana u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.