Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Sinoć smo u Balonu uz petosljednu večeru pili razne vrste Jack Daniel’sa. Bilo je odlično

jack-daniels-vecera-sinatra-g

Whisky je, među ostalim, vrijedno gastronomsko piće. Premda golema većina ljudi pije whisky kao aperitiv, dižestiv ili sredstvo za ublažavanje stresa, whisky se zaista odlično slaže s hranom: jači bourboni uspješno prate steakove, slani i zadimljeni maltovi fenomenalno se slažu s dimljenim lososom i sirovom tunom, dok se jako stari nezadimljeni maltovi fino piju uz crni čokoladu.

Zagrebački restoran Balon, kojem ovaj rujan protječe u znaku vrlo mnogo gostiju u vrijeme ručka (jučer su imali 65 couverta za ručak) sinoć je organizirao veoma dobru večeru, koja je zorno demonstrirala koliko dobro whiskey ide uz hranu. Renomirani barmeni Filip Pleteš i Kruno Rozić u suradnji sa sve boljim Balonovim chefom Stipanom Iličićem kreirali su jedan od najzanimljivijih drink pairinga u Zagrebu unatrag dugo vremena.

jack-daniels-rizoto

Uz tehnički perfektan rižoto s biftekom i dvije forme parmezana, Rozić i Pleteš servirali su koktel od bazičnog Jack Daniel’sa, limunova soka i sirupa od majčine dušice. Kiselina ovog koktela oštro je rezala masnoću rižota, no koktel je svejedno imao prelagano tijelo za tako močno jelo. Drugo je slaganje, međutim, bilo upravo perfektno. Uz pečene teleće rolice s kaduljom, pršutom, pljesnivim sirom i demi glaceom pili smo izvrsni Jack Daniel’s Single Barrel s 45 posto alkohola, čija su prirodna slatkoća, bogata aromatika, intenzitet i snaga izvrsno išli uz karamelizirano meso i duboki, pomalo agresivni okus sira s plavom plijesni.

jack-daniels-sinatra

Lungić sa sjajno pečenim, hrskavo-mekanim batatom, dobro se složio s koktelom od Gentleman Jacka, limuna, likera od grapefruita i Pulferove IPA-e. Jack Daniels Gold Label 27, skup i elegantan Tennessee Whiskey, poslužen je ispravno u vinskim čašama: ovaj vrlo kompleksni, lagano herbalni Jack bez problema je pratio crvena pačja prsa s redukcijom sangrije i pireom od jabuka s cimetom. Vanilija iz Jacka posebno je dobro funkcionirala uz cimet iz pirea.

Naposljetku, uz čokoladni desert poslužen je ogroman, moćni, ultraintenzivni Sinatra, nazvan po najpoznatijem obožavatelju Jack Danielsa. Frank Sinatra, podsjetimo, pokopan je s bocom Jack Danielsa. Sinatra spada među najbolja žestoka piča koja se mogu nabaviti u Hrvatskoj. Uz kultnu cigaru Trinidad popili smo još jednu rundu. Bilo bi zgodno kad bi sinoćnji događaj u Balonu pokrenuo domaći trend gastronomskih večera s jakim pićima.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Sinoć smo u Balonu uz petosljednu večeru pili razne vrste Jack Daniel’sa. Bilo je odlično

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min