Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BIR je moderna kvartovska pivnica sa sasvim solidnim biftekom i odličnim izborom jakih pića

bir-biftek-g

Pivovara i pivnica BIR u Harambašićevoj ulici otvorila se neposredno uoči lockdowna. BIR je odlično uređen, negdje između industrijske arhitekture i tipičnih pivničkih vrtova: vrt je naslonjen na samu pivovaru.

Pivo je prije par mjeseci ostavljalo stanoviti aftertaste po nečistoći IPA koju smo danas pili bila je mnogo bolja; naglašeno gorka, svježa, jako čista ali s prediskretnim aromama i još donekle slabim tijelom. Vina nažalost gotovo da i nema, no zato je izbor jakih pića neobično dobar, pogotovo za format pivnice: BIR toči Ardbeg, Glenmorangie, Makers Mark, Tito’s votku i Diplomatico rum. Na karti se nalazi i nekoliko popularnih koktela.

Meni sadrži pet ili šest burgera uključujući vegetarijanski, ponešto piletine i svinjetine, biftek i salatu od bifteka. Na današnjem meniju nije bilo ćevapa i pljeskavica koje smo vidjeli na prvoj verziji BIR-ova jelovnika. Naručili smo biftek, koji je podijeljen na tri šnite debljine jednog centimetra ili nešto manje.

Mislimo da takav način rezanja bifteka, koji se prije desetak godina umjereno raširio zagrebačkim restoranima, zapravo nije dobar jer se gubi na teksturi i sočnosti. Biftek bi trebao ostati debeli steak rezan od goveđeg filea.

BIR-ov biftek dolazi na stol u prilično elaboriranom izdanju: meso cvrči u crnoj metalnoj posudi ispred koje se nalazi zdjelica s bearnaiseom. Mi smo još tražili ljuti kućni umak i svježi čili. Sa strane su servirani trokuti pitta kruha i mala salata. Sve to izgleda atraktivno i košta 125 kuna, što zaista nije mnogo.

Meso je bilo putrasto, ukusno i korektno pečeno što je dobar znak za restoran s očigledno ambicioznim planovima s govedinom; o čemu svjedoči i dry-ager naslonjen na šank. Budući da steakovi traže vino, vlasnik nam je kazao da će uskoro nabaviti ponešto dobrih crnih buteljki.

BIR je ugodna, moderna kvartovska pivnica koja se još traži, ali koja bi mogla bitno oživjeti prostor od Ekonomskog fakulteta do križanja Zvonimirove i Heinzelove.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.