Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U 2. Peronu u Cerovlju probali smo prve ovogodišnje bijele tartufe

2-peron-tartufi-ravioli

2. Peron atraktivno je uređena, moderna komoba smještena na istarskoj željezničkoj pruzi u mjestu Cerovlje desetak kilometara iza tunela Učka. Blagovaonicom dominiraju veliko ognjište i portret cara Franje Josipa, dok je terasa elegantna, s velikim stolovima i jakim protokom zraka koji funkcionira kao prirodna klimatizacija.

2-peron

Jučer smo poslije obilaska Matoševićevih lijepih vinograda na obližnjoj Grimaldi, u Drugom peronu probali prve ovogodišnje bijele tartufe: sezona potrage za najdragocjenijom hranom u Istri i Hrvatskoj upravo je počela. Tartufi su u sadašnjoj fazi blagi, ne previše intenzivni, ali prilično kompleksni i već neodoljivo zemljasti.

Ravioli na koje su tartufi naribani bili su kuhani upravo savršeno al dente. Ravioli s kaduljom također su bili fino aromatični, kao i juha od celera s tartufima. Zatim su nam donijeli veliki steak od black angusa, vrlo sočno pečen s puno roštiljskog dima u okusu, odlične pečene krumpire i povrće s roštilja.  Na kraju smo dobili prhke krostate sa smokvama i šljivama.

2-peron-celer-tartufi

Drugi peron jako je dobra, očigledno sezonski orijentirana gastro konoba (koja drži i pizzu) i kojoj treba ponešto detalja i striktnijih procedura u kuhinji da bi postala izvrsna. No, jučer nsm je ostavila još bolji dojam nego lani kad smo ondje prvi put ručali. Ivica Matošević, kojem je 2. Peron, čini se, drugi ured, donio je niz zanimljivih boca, uključujući novu, naglašeno elegantnu bijelu Grimaldu iz 2018, aromatičnu Auru z 2019. i moćnu, čvrsto strukturiranu crnu Grimaldu iz 2015.

2-peron-grimalda-2018

Merlot Mora iz 2006. pokazao je da skoro sva Matoševićeva vina mogu trajati dulje od deset godina, no nama se apsolutno najviše svidjela crna Grimalda s plavom etiketom iz vruće berbe 2012. koja je napravljena od jednakih omjera merlota i terana. Grimalda iz 2012. i danas sadrži toliko mnogo voća kao da je posve mlada , dok su godine smekšale tanine pa je postala zaokružena, balansirana i otmjena.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.