Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PREGLED BERBE 2020. PO REGIJAMA Istarski su vinari prilično zadovoljni i optimistični

kozlovic-vinograd-vinarija copy

“Mlade malvazije mogle bi biti jako aromatične, s dobrim omjerom svježine i tijela,” rekao nam je ovih dana Ivica Matošević komentirajući ovogodišnju berbu, koja je u nekim dijelovima Hrvatske počela već prijesredine kolovoza. “Za strukturirana, moćnija vina naravno treba još pričekati.” Kult Plave Kamenice od danas objavljuje preglede berbe po regijama. Počinjemo od Istre, gdje su svi vinari s kojima smo razgovarali neobično zadovoljni stanjem grožđa.

Važno je reći kako će berba 2020. ostati zabilježena i po tome što vinogradari i vinari poduzimaju sve što mogu da smanje prinose, jer su većini proizvođača podrumi još puni lanjskih vina koja se u vrijeme lockdowna nisu mogla prodavati. Moguće je, dakle, da smanjeni prinosi skupa s povoljnim klimatskim uvjetima berbu 2020. učine zaista povijesno dobrom. Ovako su neki od istaknutih istarskih vinara ocijenili aktualnu berbu. 

MILAN BUDINSKI, GLAVNI ENOLOG AGROLAGUNE Dobra godina s umjerenom klimom 

vizinada-budinski

“Laguna je počela berbu 20. kolovoza. Prvo smo brali bijeli pinot, za bazno vino za klasični pjenušac Blanc de Moi. Tjedan dana kasnije slijedio je dio malvazije za bazno vino. Zasad je zdravstveno stanje grožđa jako dobro, a količinski se radi o srednjoj godini, što su sve pretpostavke za dobru berbu. 

Godina je počelo izrazito sušno, s dosta toplom zimom i kasnim početkom vegetacije. U proljeće su se klimatski uvjeti normalizirali, s prosječnim temperaturama i oborinama uobičajenima za istarski poluotok. Od svibnja do kolovoza temperature su također bile normalne, s tek nešto većom količinom oborina u lipnju koja nam je jako koristila, jer je nadoknadila zimsku sušu.

Možemo reći da je 2020. bila klimatski najumjerenija godina u cijelom zadnjem desetljeću. Sve ostale godine imale su puno sušnija i toplija ljeta. Nažalost, dogodilo nam se nekoliko žestokih ljetnih oluja s tučom koje su na pojedinim mikrolokacijama izazvale priličnu štetu, ali i takve su oluje obilježja istarske klime.

Malvazija je zasad vrlo kvalitetna. Zbog umjerene godine dozrijevanje kasni oko sedam dana u usporedbi s ranijim berbama. Crne sorte također kasne s dozrijevanjem. No, budući da nemaju nikakvih zdravstvenih problema tu bi grožđe moglo biti jako dobro, pod uvjetom da vrijeme u rujnu bude okej.

MARKO FAKIN, VINA FAKIN Odlična godina s radikalnom redukcijom prinosa

fakin-vinograd

Godina 2020. zasad je odlična. Nismo imali nikakvih problema s bolestima i gljivicama. Nas u Motovunu je izbjegla tuča. Kiše je bilo dovoljno. Važno je da je padala u pravim trenucima vegetacije. Sada nam treba sunčano i suho vrijeme da bi dozrijevanje bilo optimalno. Prema trenutnim parametrima, berba u našim vinogradima kreće sa chardonnayom. Oko 10. rujna planiramo brati grožđe za svježu malvaziju, zatim muškat žuti. Završit ćemo, naravno, s crnim sortama i grožđem za odležanu malvaziju.

Ove smo godine, zbog situacije s epidemijom stigli odraditi sve poslove u vinogradu prije roka, pa smo imali vremena za rad na podizanju kvalitete grožđa. Odlučili smo se na radikalnu redukciju u svim nasadima crnih sorti, kao i malvazije za odležavanje. Bude li nas u idućih četrdesetak dana pratilo lijepo vrijeme, mislim da će ovo biti jedna do boljih istarskih berbi.

NIKOLA BENVENUTI, VINA BENVENUTI, DIREKTOR VINISTRE Ovo bi mogla biti berba za pamćenje

benvenuti-braca (1)

Tijekom zime i proljeća temperature su bile relativno visoke, a količine oborina ispodprosječne, što je uzrokovalo nešto ranije kretanje vegetacije i raniji početak cvatnje. Unatoč manjku kiše, tijekom proljeća imali smo dovoljno vode u tlu za normalan rast mladica i za normalno odvijanje cvatnje i oplodnje, budući da tla u našim vinogradima imaju visok udio čestica gline i samim tim visok kapacitet za čuvanje vode. 

Ljeto je većim dijelom bilo toplo i sunčano, bez temperaturnih ekstrema. Padaline su se ove godine dobro rasporedile pa nije bilo sušnih perioda. Prinosi su uobičajeni, dakle prikladni za postizanje visoke kvalitete grožđa. Na motovunskom je području topli kolovoz utjecao ne nešto brže dozrijevanje, pa u sadašnjoj fazi grožđe ima relativno visoke šećere s prosječnim kiselinama.

Berba malvazije je pred vratima. Budući da je grožđe u potpunosti zdravo i odličnih senzorskih karakteristika, očekujemo da će ovo biti jedna od boljih godina u posljednjem desetljeću. Crne sorte traže još mjesec dana dozrijevanja, što znači da je još rano za preciznije procjene. No, dugoročna vremenska prognoza dosta je povoljna. Ako, dakle, u rujnu ne bude duljih kišnih razdoblja, ovo bi mogla biti berba za pamćenje.

IVAN DAMJANIĆ, VINA DAMJANIĆ Grožđe fenomenalno izgleda, ali moramo paziti da pH ne poraste

ivan-damjanic

Moram priznati da sam zasad jako zadovoljan grožđem. Vinogradi stvarno izgledaju prekrasno, fenomenalno. Osim toga, kvaliteta je jako homogena što nije tipično za sve berbe. Mi s berbom malvazije počinemo ovaj vikend. Kiša nas je malo usporila, no idućih nekoliko dana trebalo bi biti sunčano i toplo pa će se grožđe vratiti u optimalnu formu.

Ova je godina karakteristična po perfektnom rasporedu padalina tijekom ljeta, tako da smo izbjegli sušu. Kiseline su trenutno prilično dobre od 5,9 do 7, no moramo paziti na pH koji pokazuje tendenciju rasta što je, međutim, problem na skoro cijelom Mediteranu. Ako kiseline ne padnu i pH ne poraste, berba bi mogla biti izvrsna. 

Kad je riječ o prinosima, oni su zbog kasnije cvatnje i prirodno nešto manji nego prethodnih godina. Naravno da smo radi situacije s epidemijom i sami radili na reduciranju uroda, tako da očekujemo deset do petnaest posto manje grožđa nego lani. 

GIANFRANCO KOZLOVIĆ, VINA KOZLOVIĆ U četvrtak počinjemo brati malvaziju, koja je na 13, 5 potencijalnog alkohola

kozlovic-gianfranco-antonela

Mislim da bih trebao kucnuti i drvo ili se pomoliti. Zasad su svi pokazatelji za ovogodišnju berbu toliko dobri da se vinogradar može jedino nadati kako se ništa neće pokvariti. Šećeri su visoki pa bazne malvazije, koje sutra počinjemo brati, imaju oko 13,5 posto potencijalnog alkohola. Kiseline su visoke. Grožđe je zdravo. Ova kiša baš nam je dobro sjela. Sad nam treba petnaestak dana toplog i suhog vremena da bi berba bila bomba. 

Ovu tešku, neugodnu godinu koju je obilježila epidemija, pamtit ćemo srećom i po jednoj zaista iznimnoj berbi. O berbi 2020. neće se govoriti kao još jednoj dobroj ili solidnoj berbi nego kao o jednoj od najboljih istarskih berbi unatrag dugo vremena.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.