Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagreb Burger Festival uvodi limited edition burgere, prvi put dolaze Ivan Pažanin i zagrebački Cheese Bar

zbf-el-toro

Za razliku od lanjskih 27 kućica, Zagreb Burger Festival ove će se godine održati u 14 kućica i tri food trucka. No, broj kućica i nešto drugačiji protokol za posjetitelje zapravo su jedina su razlika koju je na jedan od najpopularnijih hrvatskih food festivala donijela pandemija korona virusa. Još jedna specifičnost ove sezone je i to što će na festivalu nastupati samo zagrebački restorani i barovi; El Toro, Time, Brewbites, Submarine, RougeMarin, Cheese Bar, Kaschetta… I varaždinska Đurina Hiža, koja je s dostavom i svojim street konceptom Reshetka toliko prisutna u Zagrebu da se praktički može ubrojiti u zagrebačke restorane. 

zbf-marko-palfi-ltd
Dekadent Limited Edition, Marko Palfi za Garden Kitchen

Najveća novost koju donosi ovogodišnje izdanje Zagreb Burger Festivala su ograničene serije burgera. Đurina Hiža i chef Marko Palfi za The Garden Kitchen, svakog će dana festivala od 2 do 13. rujna peći po 30 burgera koji će biti u ponudi dok se ne prodaju. Palfi će peći Dekadent Limited Edition, burger od čistog odležanog ribeyea sa zrelim cheddarom i majonezom od tartufa koji opisuje kao “pravi steak u burgeru”, dok će Nikola Božić iz Reshetke (Đurina Hiža) u svojoj ograničenoj seriji imati burger u kojemu je sve, od mesa do umaka lokalni ili sastojak proizveden u restoranu.

U standardnoj ponudi Reshetke, najnagrađivanijeg sudionika Zagreb Burger Festivala sa četiri nagrade dosad, osim već poznatog burgera od divljači zanimljiv je E, buraz, burger od junetine iz lokalnog uzgoja s parfeom od pileće jetre i relishom. Marko Palfi dolazi sa svojim klasikom Smokey Double u jedinim ribljim i vegetarijanskim burgerima na festivalu, lososom s xo umakom i falafelom s humusom.  

zbf-djurina-hiza
E, buraz, Reshetka

Chef Mario Mihelj, koji ove godine stavlja još veći naglasak na kvalitetu mesa i lokalnost,  imat će zanimljivu premijeru. El Torovi Smoky Spicy Barbecue i Deep Cheese burgeri koje je sada prvi put za El Toro, proizvela farma M Brothers braće Maturanec, specijalista za black anguse koji u blizini Karlovca imaju 700 Aberdeen Angus goveda.

Pažnju šire javnosti neizbježno će izazvati dvije celebrity kućice, na kojima će burgere peći Ivan Pažanin i Mate Janković. Janković je u prethodnim nastupimana Burger Festivalu uvijek isporučivao odlične burgere bez previše dodataka i filozofije, pa isti koncept zadržava i ove godine s tri bazična, bogata burgera klasificirana po ljutini, od Clasic Good Burgera, preko Pepper Bada do najljućeg Bacon Ugly Burgera s japaneño papričicama. Ivan Pažanin dolazi s tri recepta, Cheeseburgerom, Basil Garlic Burgerom s aiolijem od bosiljka i Crispy kapulom sa džemom od luka i prženim lukom.

zbf-brewbites
Spicy Señorita, Brewbites

Ljutina je inspirirala i Brewbites čiji se Spicy Señorita bruger bazira na Salsa Fire ljutom umaku koji sami rade, a dobro zvuči i Leteće Krme, burger od crne slavonske svinje. Kascheta, koja je lani imala jedan od najboljih burgera na festivalu, ove će godine sigurno imati najslikaniji. Njihov Crni XXL buger za ekipu je gigantski 300-gramski burger od odležane junetine, sa špekom od crne svinje, namazom “makedonska zakuska” i salatom.

Submarine dolazi s dva neobična specijala, El Primerom od čiste junetine s mladim keljom, špinatom i blitvom s dimljenom dalmatinskom pancetom i La Fantasie s foie gras, crnim kavijarom i umakom od istraskog bijelog tartufa.  Još jedna dobra premijera na ovogodišnjem izdanju bit će nastup odličnog zagrebačkog Cheese Bara, jednog od najpopularnijih vinskih barova u Hrvatskoj, koji dolazi sa četiri burgera osmišljena samo za Strossmayerov trg.

zbf-nekic
Nachos, Nekić Trucks

Od tri food trucka na Zagreb Burger Festivalu dva će parkirati barmen Marin Nekić, jedan će posluživati nachose i posebne verzije gemišta i špricera, a drugi specialty kavu u suradnji s matuljskim pržioničarima Hug & Punch i baristom Domagojem Trusićem. Na trećem food trucku u partnerstvu sa Staropramenom kuha tim RougeMarina koji među ostalim najavljuje burger u buhtli s limunovom koricom, sa sirom škripavcem i popularnom cijenom od 23 kune. Puno odležane govedine, puno lokalne robe, još više sira i dosta ljutine obilježit će prvo pandemijsko izdanje Zagreb Burger Festivala. Za koktele su zaduženi Mangosta bar i G3 na GINgle kućici, a za slatko Le Kolač Roberta Hromalića, s dva nova sladoleda Apple Pie i Cheesecake Malina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.