Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Najstariji kineski restoran u Zagrebu, Asia u Šenoinoj, zatvorio se zbog preuređenja

asia-senoina

Prije tridesetak godina u Petrinjskoj ulici otvorena je prva Zagrebačka Asia. U ono je vrijeme Asia bila jedan od najluksuznijih zagrebačkih restorana, i okupljala je publiku iz samog društvenog vrha.

Kineske Nove godine ondje je slavio i predsjednik Tuđman s obitelji. Početkom dvijetisućitih Asia je morala napustiti veliki prizemni prostor u Petrinjskoj jer se u zgradu uselio Best Western Hotel. Asia se pomaknula tek stotinjak metara dalje, u podrum na uglu Šenoine ulice i Tomislavova trga. Na toj lokaciji Asia nije zadržala prestižni status iz Petrinjske, jer je gospodja Chen, velika kinesko-hrvatska restoranska poduzetnica, bila odlučila da njen najambiciozniji restoran postane Asia na Zvijezdi, gdje su se preselilei proslave kineskih Novih godina skupa s njihovim uglednim uzvanicima.

Asia u Petrinjskoj sve se više orijentirala na turističke grupe, a gospođa Chen počela je planirati preuređenje prije nekoliko godina, želeći ga uskladiti s obnovom fasade donjogradske palače u kojoj se restoran nalazi. Nedavno su se na zgradi na uglu Šenoine i Tomislavca pojavile skele, a najstariji aktivni zagrebački kineski restoran zatvorio se zbog preuređenja. Prije epidemije, gospođa Chen razmišljala je o tome da prvu Asiu pretvori u tajlandski ili u sečuanski restoran. I jedno i drugo čini nam se privlačnom idejom. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Najstariji kineski restoran u Zagrebu, Asia u Šenoinoj, zatvorio se zbog preuređenja

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min