Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EKSKLUZIVNO Goran Kočiš ispričao nam je zašto je iz Zagreba otišao u Pustaru Višnjica, i što će sve tamo raditi

kocis-kuhinja

“Oprostite što vam se nisam stigao prije javiti, ali usred smo postavljanja nove kuhinje od nekih 300 kvadrata pa sam zaista u priličnoj gužvi,” rekao nam je danas popodne Goran Kočiš, prvi i još uvijek jedini zagrebački chef s Michelinovom zvjezdicom, koji se eto ovih dana vratio u rodnu Slavoniju kako bi preuzeo kuhinju hotela Višnjica blizu Slatine.

visnjica-imanje
Imanje ih hotel Višnjica

U dvadesetak minuta dugom telefonskom razgovoru gospodin Kočiš zvučao je iskreno veselo i apsolutno optimistično. Bivši Noelov glavni kuhar smatra kako na imanju Pustara Višnjica može napraviti nešto veliko. “Gledajte, više je faktora koji su utjecali na odluku da odem iz Zagreba. Prvo, htio sam se vratiti kući. Drugo, mislim da ovo mjesto ima fantastičan potencijal. Imamo hotel, imamo konje koji privlače posjetitelje, imamo prekrasnu prirodu, pet hektara zemlje, tako da ćemo već iduće godine sami proizvoditi puno povrća i voća. Imamo i farmu teladi s oko tisuću grla. Okruženi smo divljači. Sva hrana za moje nove restorane uzgaja se, hoda ili trči najviše dvadesetak kilometara oko Višnjice,” pun je entuzijazma gospodin Kočiš.

visnjica-hotel

Restorani, množina, znače da Višnjica ima jedan veliki restoran, kojem će pridružiti i posebno konstruirani corona proof šator za vjenčanja. “Veliki restoran gdje se organiziraju svadbe, krstitke, pričesti i karmine, bit će naš moneymaker,” kaže Kočiš, “Osim toga, imat ćemo i poseban prostor u kojem ću sastaviti meni od petnaestak jela koja će se temeljiti na modernijem pristupu tradicijskoj slavonskoj, prije svega mesnoj kuhinji. Taj ćemo jelovnik promovirati negdje u siječnju. Naravno da ovdje ne planiram loviti zvjezdice, ali mislim da slavonska gastronomska baština može podnijeti jednu suvremenu interpretaciju sa zahtjevnijim kulinarskim postupcima.”

visnjica-divljac

Na naše pitanje boji li se premalog tržišta, Kočiš je odgovorio odlučno optimistično. ”U blizini imamo više dobrih vinarija koje privlače posjetitelje. U Višnjicu već sada dolaze gosti iz nekoliko županija, a ni vožnja do Zagreba nije preduga. No, mislim da je važno što su gosti u sadašnjim epidemijskim okolnostima koje već jako dugo traju, odlučili izlaziti lokalno. I mi im želimo pružiti vrhunsku lokalnu hranu.”

Prva velika Kočiševa akcija u njegovu novom restoranu s hotelom s 36 soba, bit će Advent na Višnjici. Zima je idealno vrijeme za Kočiševu gastronomsku poetiku, pa stoga ne sumnjamo da će Advent na Višnjici biti najveći gastronomski spektakl što ga je taj dio Slavonije vidio unatrag dugo godina. 

Dolazak Michelinova chefa iz Zagreba u Pustaru Višnjica kraj Slatine idealistički je i pomalo herojski pothvat. Iz Slavonije, uostalom, već godinama svi samo odlaze. Jako bismo željeli da Kočiš uspije. Postane li, pak, Pustara Višnjica gastronomsko mjesto nacionalnog značaja, poput recimo istarskih gastrohotela, chef Kočiš će ne samo za sebe, već prije svega za Slavoniju, odraditi nevjerojatno značajan, upravo prekretnički posao. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.