Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najsmrdljivije voće na Zemlji uskoro bi moglo postati baterija u vašem mobitelu

durian

Znanstvenici sa sveučilišta u Sidneyu našli su novi smisao postojanja najsmrdljivijeg voća koje znamo. Durian, azijsku delikatesu s aromatikom negdje između dulje mrtve životinje, kanalizacije i najjačeg alzaškog sira, pretvorili su u superkondenzatore koji mogu “značajno smanjiti” trošak baterija za elektronske uređaje i puniti ih puno brže.  

Sama mogućnost da bismo mogli koristiti prirodne proizvode poput biljki i plodova za pohranjivanje struje koju svakodnevno koristimo za mobitele, laptope i druge uređaje, zvuči fenomenalno. Osim otpadaka od duriana, u Sidneyu koriste i otpatke jackfruita, voća golemih plodova. Durian i jackfruit odabrali su jer su zbog njihovih svojstava smatrali da će dati vrlo porozan materijal i zato što su masovno dostupni. Svi se žele riješiti smrdljvih otpadaka duriana.

Zasluge za ideju pretvaranja tropskog voća u superkondenzatore nosi profesor Vincent Gomes sa sidneyskog Fakulteta za kemijsko i biomolekularno inženjerstvo. Vodio se saznanjima o energetskoj iskoristivosti biomase i željom da napravi neotrovne komponente koje se mogu proizvesti potpuno sigurnim metodama.

Njegov tim koristio je samo vruću vodu i šokiranje (brzo zamrzavanje) kako bi biomasu duriana i jackfruita pretvorio u stabilne ugljikove aerogelove, sintetičke materijale s najnižom gustoćom među krutinama, koji imaju široku primjenu u industriji i zbog poroznosti se koriste kao superkondenzatori. U Sidneyu su ih testirali i kao baterije i dobili izvrsne rezultate.  

Superkondenzatori su važne komponente jer mogu brzo pohranjivati velike količine energije na malo mjesta i brzo davati energiju. Znanstvenici tvrde da su superkondenzatori koje su napravili od tropskog voća nekoliko puta efikasniji od onih koji se rade od aktivnog ugljika, jer u puno kraćem vremenu pohranjuju više energije od njih i mogu se puniti u duljim ciklusima.

Pronalaženje načina jeftinije i ekološkije proizvodnje baterija riješilo bi jedan od većih problema tehnološkog razvoja. Prirodni superkondenzatori veliki su doprinos tome, tvrde znanstvenici iz Sidneya.

Studiju Aerogel from fruit biowaste produces ultracapacitors with high energy density and stability, proveli su prof. Vincent Gomes, Kenny Lee, Dr Luba Shabnam, Dr Shaikh Nayeem Faisal i Dr Van Chinh Hoang.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.