Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinodol je pomalo površno ušao u istarske tjedne. Najbolji je dokaz zimska umjesto ljetne verzije maneštre

vinodol-manestra

Jednom pradavno, dok nije bilo konzerviranog kukuruza, maneštra od bobići pripremala se isključivo ljeti, u sezoni mladog kukuruza šećerca. Veliki hrvatski kniževnik i gurman Branimir Donat još je prije tridesetak godina kanonizirao maneštru od bobići u svojoj gastronomskoj rubrici u Globusu . Maneštra od bobići tipična je istarska ljetna maneštra. U nju se od sezonskih sastojaka još dodaje mladi grah, a u nekim varijantama i zrela ljetna rajčica.

Vinodol u protekla dva tjedna umjesto uobičajenog tjednog menija gostima nudi istarski meni, što je odlična ideja jer Zagrepčani obožavaju Istru, a u Zagrebu zapravo nema dobrih istarskih restorana.

Međutim, istarski meni koji ima osam ili devet jela, nije osobito pažljivo koncipiran. Naime, istarski Vinodolov jelovnik sadrži dva jela s glavnog Vinodolova jelovnika, brudet od grdobine koji nije nikakva istarska specifičnost i fuže s crnim tartufima.. Dakle, dva se jela ponavljaju i na istarskom i na glavnom jelovniku, što je malo nemaštovito .

Drugo, važnije, maneštra je svakako jedan od ikonografskih istarskih recepata. No, prilično je pogrešno usred ljeta servirati zimsku maneštru, bez tipičnog ljetnog sastojka kao što je mladi kukuruz. Istarskih petnaestak dana u Vinodolu trebalo je oblikovati puno pažljivije, s više tipičnih istarskih sastojaka: kaneštrele, dagnje i kamenice, listovi, ravioli punjeni sezonskim namirnicama, žgvacet od kokoši i bilo koje jelo posvećeno istarskom maslinovom ulju, čak i biftek u umaku od terana. Ovako je Vinodol istarskim tjednima spustio kriterije svojih tjednih karti što je šteta, jer se u Vinodolu ovog ljeta zapravo izvrsno kuha.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.