Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

McDonald’sov direktor otpušten zbog seks skandala mora vratiti otpreminu. U firmi je imao četiri ljubavnice

mcdonalds-direktor

Prošle jeseni McDonald’s je potresao seks skandal. Njihov glavni direktor Steve Easterbrook, čovjek koji je McDonald’s izvukao iz krize, dobio je otkaz jer se otkrilo da je u vezi s jednom zaposlenicom.

Britanac Steve Easterbrook četiri godine je kao generalni direktor McDonald’sa udvostručio vrijednost dionice kompanije i nadgledao strateške promjene koje su lancu omogućile da ostane relevantan i dominira tržištem uslijed velikih promjena na tržištu hrane. U kompaniju je došao 1993. i u međuvremenu kratko radio u lancima Wagamama i Pizza Express.

Eastbrookova veza sa zaposlenicom bila je konsenzualna. Istraga je pokazala da vjerojatno nije bilo ni seksa, uglavnom su komunicirali porukama i video pozivima, ali kompanija zabranjuje ljubavne veze među zaposlenicima. Kad taj propis prekrši direktor, stvar ima posebnu težinu. 

Otkaz bez povoda

Kako je to bio jedini Eastbrooko prijestup i nije bilo u pitanju seksualno uznemiravanje niti bilo kakva kriminalna problematika, upravni odbor mu je naredio da da ostavku, a formalno je dobio otkaz “bez povoda” što mu je dalo pravo na dobru otpremninu. McDonald’s je Eastbrooku isplatio 42 milijuna dolara.  

Sve se gotovo zaboravilo, a onda je puknuo još veći skandal.  McDonald’s je tužio Eastbrooka i zahtijeva da im vrati otpremninu. Uprava McDonald’sa je, naime, u srpnju dobila anonimnu prijavu u kojoj se tvrdi da je Easterbook dok je bio na čelu McDonald’sa osim veze zbog koje je otpušten imao seksualne odnose s još jednom zaposlenicom. Nova istraga utvrdila je da ih je zapravo bilo još tri.

Ne samo da je generalni direktor imao četiri ljubavnice u firmi, nego je njihove seksualno eksplicitne fotografije i videa s poslovnog slao na svoj privatni mail. Easterbrook je obrisao fotografije iz službenih mobitela kad ih je vraćao, ali sve je ostalo na njegovom poslovnom mailu i na McDonald’sovim serverima. Fotografije su otkrivene u srpnju.

U tužbi protiv Easterbrooka McDonald’s tvrdi i da je on koristeći diskrecijsko pravo jednoj od svojih ljubavnica odobrio nepovratni kredit od nekoliko stotina tisuća dolara za kupovinu dionica po njegovu savjetu, što je kršenje propisa firme i insider trading. To je učinio između njihova prvog i drugog seksualnog susreta. Sve u svemu, Easterbrook na leđima sada ima tužbe za kršenje internih propisa kompanije, skrivanje dokaza, lažne iskaze i prijevaru.

McDonald’sovim direktorima sada je žao što mu nisu dali otkaz “s razlogom,” jer mu tada ne bi morali davati otpremninu ali bi morali podastrijeti dokaze za sve navedene prijestupe, a tada ih još nisu imali, a nisu ni htjeli negativan publicitet niti, još gore, otvoriti Eastbrooku mogućnost da ih tuži. Direktor je odšetao s 42 milijuna dolara i McDonald’s se sada na sudu mora boriti da ih vrati. 

Toksična kultura

Ovo, nažalost, nije izolirani skandal u McDonalds’su. Zadnjih godina kompanija je stalni izvor skandala zbog rasne i rodne diskriminacije i seksualnog zlostavljanja. Prošlog tjedna je zaposlenica tužila McDonald’s u New Jerseyu zbog seksualnog i rasističkog zlostavljanja kojem je bila izložena nakon što je upozorila na loše sanitarne uvjete u restoranu u kojem radi. Prije dvije godine deset je žena podnijelo tužbu američkoj Komisiji za jednake mogućnosti zapošljavanja zbog diskriminacije u nekoliko restorana. Petnaest zaposlenica 2016. je tužilo McDonald’s zbog “masovnog seksualnog zlostavljanja”.

McDonald’s je na skoro sve tužbe i upozorenja odgovarao generičkim tvrdnjama da”je posvećena kulturi međusobnog poštovanja u kojoj nema mjesta zlostavljanju ni diskriminaciji,”  ali nisu ništa kontkretno poduzimali. Sada im poručuju da očito puno ozbiljnije shvaćaju problem kad je u pitanju 42 milijuna dolara. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.