Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jeste li ikad čuli za crni rizling? Upravo smo ga probali

kilian-selektion-crni-rizling

Danas smo u zagrebačkoj vinoteci Vivat u Martićevoj ulici probali dva uzorka crnog rizlinga. Riječ je o vinima velike njamačke kuće Becksteiner-Winzet iz Franačke. Prvi schwartzriesling s oznakom Selektion imao je prilično prozirnu crvenu boju, puno voća, visoku kiselinu i sasvim lagano, malo razvodnjeno tijelo. Drugo vino, s crnom etiketom, bilo je jednako voćno i vibrantno ali lagano zadimljeno, puno gušće i zapravo jako fino, ne samo za ljeto. 

U redu, crni rizling ne postoji. Crni rizling je zapravo pinot meunier, jedna od tri glavne sorte u Champagni , koju u Franačkoj i Badenu tko zna zašto, najvjerojatnije zboz visokih kiselina, zovu schwartzriesling. O crnom smo rizlingu dosad čitali u knjigama, a sad smo ga prvi put probali. Vino iz boce s crnom etiketom zaista je dobro. Bilo bi lijepo da ga Vivat uveze: nešto tako neobično kao crni rizling moralo bi se moći prodati.

Ovdje je zanimljivo spomenuti da rizling zaista ne mora nužno biti bijela sorta. Osim pinot meuniera postoji i pravi obojeni rizling. Radi se o roter rieslingu, kojeg Jancis Robinson u svojoj enciklopediji Wine Grapes opisuje kao rijetku genetsku mutaciju rizlinga s više ružičastim nego crvenim bobicama. Danas tek vrlo mali broj vinarija u Njemačkoj i Austriji proizvodi vina od crvenog rizlinga.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.