Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vivat je uvezao veoma dobra vina kuće La Tunella iz talijanskih Brda: Biancosesto je izvrstan

Tunella je talijanska  obitteljska  vinarija utemeljena prije više  od pola stoljeća u dijelu Brda (Collio), koji se zove Colli Orientali del Friuli, vrlo blizu slovensko-talijanske granice.

Tunella je prilično veliko imanje sa sedamdesetak hektara vinograda, koji su uglavnom zasađeni bijelim sortama, s prosječnom gustoćom od oko pet tisuća loza po hektaru.

Dominiraju, naravno, autohtone sorte poput rebule i furlanskog tokaja. Tu su još naša istarska malvazija, verduzzo friulano i picolit, dok su među crnima najvažniji refošk, schioppettino i pignolo. Tunella ima i portfolio međunarodnih sorti, koji uključuje sauvignon blanc, chardonnay i cabernet franc.

Bijela vina prvo prolaze kroz cold soaking (hladnu maceraciju), da bi zatim fermentirala s  kvascima iz vinarije . Vina dozrijevaju sur lie, uz redoviti battonage. Koriste se velike slavonske hrastove bačve.

Zagrebački Vivat nedavno je uvezao nekoliko Tunnelinih vina. Probali smo Rebulu Coldebliss (Coldebliss je ime položaja) i Biancosestino, cuvee rebule  I furlanskog  tokaja, koji dobiva visoke  međunarodne ocjene.

Coldebliss iz 2018 s 13, 5 posto alkohola   bogato je , vibrantno, mineralno vino, koje miješa herbalne, voćne I arome vinskog podruma, I koje pokazuje zašto rebula spada među zahvalnije gastronomske sorte.

Kušali smo ga uz Latusovu mozzarella I skutu, uz Baranjski kulen, ali, danas, i uz laosku salatu larb iz Khaos Thaia.

Bilo nam je  neobično koliko se ova rebula dobro slaže s žestoko začinjenim jelom, punim svježeg korijandera I čilija.

Uobičajene kombinacije za bijela vina ( bijelo  meso, riba, zeleno povrće) ovdje se, naravno, podrazumiejvaju.

Biancosesto je,pak, ozbiljno , veliko vino napravljeno od friulana i rebule. Obje se sorte beru zajedno,a  zatim se cijeli grozdovi hladno maceriraju.oko 36 sati.

Fermentacija  počinje s originalnim kvascima iz vinarije, a odvija se dugo i sporo. Biancosesto također odležava sur lie, uz česti battonage.

Baincosesto iz 2018. godine s 13, 5 posto alkohola jako je  kremasto, raskošno vino koje teksturom začuđujuće podsjeća na Damjanićev šampionski Clemente Blanc . Okusi i arome,  osim primjesa vanilije, puno su drukčiji, više herbalniji, zeleniji, bademasti,   s puno zrelog   žutog voća  na aftertasteu.

Luksuzna tekstura I čvrsta struktura (premda kiseline nisu visoke, 5,5 grama) čine ovo vino kandidatom za srednje dugo odležavanje , do desetak godina.

Biancosesto je jedno od vina stvorenih za velike škampe, jastoge ,jakovske kapice, pa možda čak i za masnu tunu.

Biancosesto iz zadnjih nekoliko berbi dobio je više relevantnih međunarodnih priznanja, uključujući Falstaffova 93 boda za godine 2017. i 2018.

I na kraju, osobito je lijepo što se Tunellina vina prodaju po više nego povoljnim cijenama, s obzirom na visoku klasu.

Biancosesto, kao prestižna etiketa, košta 155 kuna, a Coldebliss, kao vrlo karakterni   single vineyard,  stoji 135 kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.