Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stigao je prvi cuvee s Korlata. Supreme iz 2013. prilično je impozantno vino

korlat-supreme-2013

Badel je liniju Korlat Supreme uveo prije nekoliko godina, s berbom 2012. Radilo se o Cabernetu, Syrahu i Merlotu s najboljih položaja unutar ovih fascinantnog vinograda smještenog u kamenjaru iznad Benkovca. Iz te nas je berbe osobito impresionirao masivni, koncentrirani Cabernet sauvignon, sa zrelim ali snažnim taninima, koji može trajati još dvadesetak godina.

Prva edicija Korlat Supremea nije se, nažalost, mogla kupiti u trgovinama; sva su vina otišla u restorane i hotele. S berbom 2013. dobili smo prvi cuvee s Korlata. Supreme iz 2013. godine, koji se ovih dana pojavio na tržištu, kupaža je caberneta, merlota i syraha, koja je odležavala neobično dugo za hrvatske kriterije. Usprkos sedam godina starosti, ovo je vino još prilično mlado.

korlat-redovi
Vinograd Korlat (foto: Damir Hoyka)

Rubinsko crvena boja gotovo da ne odaje godine, struktura i tekstura potpuno su mladolike, zbog visokih kiselina i gustih tanina, dok na kompleksnom bouquetu još uvijek dominira voće, crne i crvene bobice (kupine, borovnice, cassis, maline) s tek ponešto nijansi papra i crne čokolade, i s vrlo umjerenim dimom.

korlat-supreme-2013-boca

Tajna mladosti ovog izvrsnog vina nalazi se u visokim kiselinama. Naime, kad je sommelier Darko Lugarić neposredno uoči lockdowna vodio vertikalnu degustaciju Syraha s Korlata, fascinirali su nas podaci o kiselinama, koje su se u svim berbama kretale između 6 i 7 grama. Kad takvim syrahovim kiselinama dodate cabernetove zrele, ali zaista moćne tanine, i kad je sve grožđe bilo optimalno zrelo, dobili ste vino koje može trajati oko tri desetljeća, poput ozbiljnog bordeauxa, i koje sada, u sedmoj godini plijeni svježinom potpuno netipičnom za većinu dalmatinskih crnih vina.

Korlat Supreme iz 2013. izvukao je najbolje iz svog terroira. Riječ je o impozantnom vinu koje može osvojiti zlatnu medalju na najrelevantnijim svjetskim natjecanjima, i koje ima vrlo plemenit gastronomski potencijal: padaju nam napamet govedina Wellington Filipa Horvata, srne Tvrtka Šakote i Bernarda Koraka, dupli teleći kotlet Hrvoja Kroflina ili suho odležani black angus, ribeye ili porterhouse. Wagyu se podrazumijeva. Novi Supreme također je prvenstveno namijenjen hotelima i restoranima, no manji broj boca pojavit će se u specijaliziranim trgovinama, po cijeni od 160 do 170 kuna, što je odlična vrijednost za novac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.