Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Igor Radovanović proizveo je upravo revolucionarni Grk, koji postavlja nove standarde

radovanovic-grk-g

Grk je jedna od najvažnijih, po nama zapravo najplemenitija dalmatinska bijela sorta vinskog grožđa. Grk je autohtono grožđe koje je u roditeljskim odnosima s tribidragom, i u rodbinskim odnosima s plavcem malim. Dalmatinski grk nema nikakve veze s obitelji talijanskih sorti greco. Danas se općenito smatra da naziv sorte dolazi od riječi gorko; vino napravljeno od grka zaista zna biti intenzivno gorko kao u slučaju pojedinih berbi Branimira Cebala.

Ranije se smatralo da ime dolazi od starih Grka, koji su u antičko doba bili naselili Korčulu, no ta je teorija u međuvremenu opovrgnuta. Grka je vrlo malo: na Korčuli, uglavnom u Lumbardi, imamo desetak proizvođača te još nekoliko na Mljetu i Pelješcu. Pelješki macerirani Grk Križ spada među najbolja dalmatinska vina uopće.

radovanovic-grk

Grk, međutim, pati od jednog malog problema; skoro sva vina napravljena od te sorte teška su, vruća i uljasta. Čak i kad imaju dosta kiseline kao u slučaju nekih Birinih berbi, ona se i dalje moraju suočavati s golemim tijelom i visokom gustoćom poput recimo bijelog Chateauneuf du Papea (tu prestaje svaka sličnost; aromatski profil grka i bijelog Chateauneufa prilično su različiti).

Igor Radovanović jedan je od najuspješnijih dalmatinskih enologa nove generacije. Radovanović je sudjelovao ili još sudjeluje u nizu važnih vinskih projekata, a svakako je najznačajniji posao koji obavlja za Nericu. Prije četiri ili pet godina Radovanović je s Nericom artikulirao novi model pošipa; hrskavo, svježe, moderno bijelo vino koje je srećom zadržalo sve glavne sortne i terroirske značajke.

Nerica se odmah nametnula kao najtraženiji restoranki pošip u srednjem do višem rangu cijena. Radovanović i Neričin vlasnik Jakša Krajančić svojim su pošipom izveli malu revoluciju u svijetu najpopularnije dalmatinske sorte.

S Grkom iz 2019. godine kojeg sam potpisuje, Igor Radovanović počeo je provoditi istu takvu revoluciju u svijetu možda najdragocjenije dalmatinske bijele sorte.

Radovanovićev Grk iz 2019. svjež je skoro kao premier cru Chablis, što je prilično nevjerojatno za ovo grožđe i za korčulanski terroir. Buteljku možete popiti za 45 minuta i odmah poželjeti otvoriti drugu, što nam se nije dogodilo ni s jednim grkom, koliko god nam bio fin (nadamo se da svježina nije postignuta acidifikacijom jer to naprosto ne bi imalo smisla). Ispod ove čvrste strukture i posve neobične teksture nalaze se bogati, raskošni mirisi i okusi južnog vina.

Radovanovićev Grk miriše po kandiranim agrumima, superzrelim dinjama, makiji i livadnom cvijeću s nešto primjesa borovine. Na okusu je pun jako zrelog ljetnog voća, osobito dinja i smokava, s primjetnom gorčinom na aftertasteu koja ne smeta, jer funkcionira kao potrebni kontrast voćnoj slatkoći.

Radovanovićev Grk iz 2019. godine blizu je briljantnom vinu. Na temelju ovog vina može se uspostaviti nova škola grka, koja spaja njegovu raskošnu supstancijalnost sa svježinom i lakopitkom teksturom koje čine vino komercijalnim. Radovanovićev Grk s 13,5 posto alkohola treba piti uz vrhunsku bijelu ribu, jastoge i škampe; njegovo je bogatstvo idealno za velike rakove. Radovanovićev Grk košta 135 kuna, a može se kupiti u Vivatovim vinotekama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.