Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

6 jakih razloga za vikend u Baranji i Osijeku

baranja-glavna

Jutros smo s e probudili uz vijesti o kilometarskim redovima na slovensko-hrvatskoj granici, pa o tučnjavi s noževima i bocama u centru Splita, a tu je još i najava uvođenja izvanrednih trajektnih linija. Na prvi pogled mnogošto podsjeća na uobičajeno ljeto na Jadranu. Od kojeg je ponekad dobro pobjeći u unutrašnjost.

Baranja i Osijek uvjerljivo su najatraktivnija hrvatska kontinentalna destinacija, naprosto zato što istodobno pružaju iskustvo autentične divljine i autentične urbanosti: Osijek je jedan do najljepših starih hrvatskih gradova. Kombinacija prednosti divljine i dobro uređenog grada načelni je razlog da provedete vikend u Baranji. Evo i sedam konkretnih razloga:

1. Kopački rit

kopacki-rit

Premda je voda sada nisko, Kopački rit svojom biološkom raznolikošću i ljeti spada među najatraktivnija mjesta u Hrvatskoj. Gotovo je sigurno da ćete u sat ili dva u Kopačkom ritu vidjeti orlove, često i u niskom letu, kao što se nama dogodilo lani kad nam je orao desetak sekundi letio na dva tri metra visine ispred čamca; vrlo je moguće da ćete vidjeti vodene zmije, kolonije kormorana uočljive su već s kopna, a srne i jeleni toliko su s namnožili da mlađe i neiskusnije životinje mirno, čak i po danu, izlaze na cestu. Kopački rit spektakularan je u svako doba godine.

2. Centar Osijeka

osijek-tvrdja

Centar Osijeka spada među najbolje hrvatske primjere austrougarskog urbanizma. Grad ima lijepe velike ulice i trgove, široke bulevare, gradske palače, ratu usprkos, u vrlo su dobrom stanju, dok je povijesni kompleks Tvrđe prilično impresivan i perfektan za dugo sjedenje po noći.

3. Vinarije i vinogradi

belje-vinogradi1 copy

U Kneževim vinogradima nalazi se beljski Stari podrum, koji potječe iz 16. stoljeća, a u kojem je princ Eugen Savojski krajem 17. stoljeća organizirao za ono vrijeme modernu proizvodnju vina. Stari podrum arhitektonski je senzacionalan, u njemu je uvijek hladno, a u kušaonici , uz beljska vina, možete probati doista jedinstvene proizvode od crne slavonske svinje, koja šeće Kopačkim ritom. Kulen od CSS-a posebno je ukusan, Moderna beljska vinarija, investicija teža od dvadeset milijuna eura, primjer je high techa u proizvodnji vina. Osim Belja, svakako bi još trebalo obići Kalazića ,Gerstmajera i Jozića.

4. Hrana

baranjska-kuca-kulen

U Osijeku i Baranji ne treba tražiti visoku gastronomiju. Međutim, pojedini restorani i gostionice iznimno su dobri. Baranjska kuća u Karancu priprema iznimno civilizirana, veoma precizno skuhana narodna jela i odličnu riječnu ribu. S obzirom na stalni višak smuđa na baranjskom i osječkom restoranskom tržištu, svakako ga potražite, ali cijelog (filetirani vjerojatno dolazi iz uvoza). District5 u strogom centru Osijeka sastoji se od nekoliko barova i restorana baziranih na različitim street food formatima i američkom BBQ-u, a mi smo početkom ove godine ondje jeli zaista izvrsne steakove. U restoranu hotela Osijek poznati chef Tomica Đukić bavi se građanskom slavonsko baranjskom kuhinjom, uz nešto internacionalnih jela. Gospodin Đukić je, podsjetimo, chef hrvatske nogometne reprezentacije.

5. Opuštenost 

karanac

Prenoćite li u bilo kojem baranjskom selu, ujutro ćete se osjećati kao da ste prošli detoksikaciju od stresa. Većina ruralnih odredišta u Hrvatskoj i u Europi, pokušava stvoriti idilični ugođaj sporog seoskog života u okruženju više ili manje čiste prirode. U Baranji je taj osjećaj potpuno autentičan; toliko autentičan i prirodan da ga nitko ni ne promovira.

6. Cijene

Za zagrebačke, dalmatinske pa i istarske kriterije Baranja i Osijek smiješno su jeftini. Dva najbolja osječka hotela, Waldinger i Osijek, danas sun a Booking, comu koštali, nećete vjerovati;484 i 652 kune za noć. Riječ je o vrlo dobrim hotelima s ugodnim velikim sobama i jako profesionalnim osobljem. Gdje još možete spavati u hotelu s čvrste četiri zvjezdice kao što je Waldinger za 484 kune?  Restorani su, uz jednu ili dvije iznimke, tridesetak posto jeftiniji nego u Zagrebu. Vina u barovima i restoranima znaju biti ekscentrično jeftina. Ukratko, odete li na vikend u Baranju i Osijek, dobro ćete se provesti i potrošiti manje nego da ste taj vikend dvaput jeli u boljim zagrebačkim restoranima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.