Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Smidov Vatreni chutney od jabuka dosta je originalan hrvatski pogled na angloindijsku kuhinju

smid-vatreni-chutney-g

Smid je zagrebački gastronomski obrt osnovan prije gotovo dvadeset godina, koji se bazirao na jabukama iz obiteljskog voćnjaka. Danas Smid proizvodi popularne namaze poput humusa, senfova i niz jabučnih specijaliteta, od kojih Vatreni chutney privlači pažnju jer je jednan od rijetkih hrvatskih chutneya.

smid-vatreni-chutney

Riječ chutney u indijskim kuhinjama označava mnogo začinskih pripravaka baziranih na na svježem ili fermentiranom voću i povrću, koji se proizvode u raznim formama od praha preko pasti sličnih curry pastama do trajnih kondimenata džemaste teksture. U Europi i Americi chutneyem se smatra baš ova zadnja opcija: voćne, jako začinjene kiselo-ljuto-slatki kondimenti u teglicama, s dugim rokom trajanja, koji se prodaju u supermarketima na odjelima s azijskom hranom, iako najzastupljenije varijante poput mango chutneya s indijskom kuhinjom imaju veze koliko i tikka masala.

Smidov chutney oslanja se, naravno, na angloindijsku tradiciju i u tom je žanru neobično dobar. Premda sadrži smeđi šećer, on je tek diskretno sladak. Jabuke mu daju svježinu i kiselinu, feferoni ljutinu a prilično naglašeni đumbir onaj neophodni element orijentalnosti i lagane egzotike. Vatreni chutney solidno je balansiran, s dugim, postojanim i optimalno oštrim okusom.

Chutney se, naravno, ne jede sam nego se koristi u niz različitih jela (uključujući i curry) ili se poslužuje uz meso ili sir kao, recimo, talijanske voćne muštarde. Mi smo Vatreni chutney probali s Kumparičkinim starim kozjim sirom, s kojim se izvrsno složio jer je ublažio njegovu opaku trpkost. Druga prirodna opcija su varijacije foie gras, salame s divljači, pačji pršut, parmezan, stilton, roquefort, i drugi sirevi s veoma snažnim aromama i okusima. Smidov Vatreni chutney, definitivno jedan od zanimljivijih i originalnijih domaćih kondimenata, košta između 20 i 25 kuna. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.