Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Iako su srušili cijene, privatni iznajmljivači bilježe katastrofalne gubitke

zimmer-frei

Hrvatska gospodarska komora objavila je podatke o poslovanju privatnih iznajmljivača.+ Podaci prikupljeni prije srpanjskog turističkog rasta, očekivano su katastrofalni. Trećina privatnih iznajmljivača bilježi pad prometa od 80 posto u usporedbi s prošlom godinom, premda su snizili cijene za tridesetak posto. Zanimljivo je da su mnogi privatni iznajmljivači prijavili otkaze rezervacija i za srpanj i kolovoz, i to za čak 60 posto.

Većina iznajmljivača Gospodarskoj je komori prijavila štetu do 50 tisuća kuna za prvih šest mjeseci 2020. Štete su, logično, veće kod oniih koji rade cijelu godinu nego kod iznajmljivača koji goste primaju samo u punoj sezoni. HGK procjenjuje da se privatnim iznajmljivanjem soba i apartmana u Hrvatskoj bavi oko 110 tisuća obitelji, što je golema brojka. Uostalom, skoro se cijeli Split prije pet ili šest godina počeo pretvarati u zimmer frei.

Budući da je sigurno kako dobar dio iznajmljivača sudjeluje u sivoj ekonomiji, njihov neprijavljeni dio posla predstavljao je snažan socijalni amortizer a vlasti su to svjesno tolerirale. Ove godine tog amortizera nema, pa debakl privatnih iznajmljivača postaje ozbiljno socijalno i političko pitanje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.