Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

CRNA LISTA KULTA PLAVE KAMENICE Izbor najboljih čokolada u hrvatskim trgovinama

cokolade-lista

Skoro svi obožavamo čokoladu. I oni koji ne vole slatko, često vole čokoladu. A čokolade, srećom, na hrvatskom tržištu nikad nisu bile brojnije i raznovrsnije. Stoga je idealno vrijeme za selektivni pregled čokoladne ponude u našim trgovinama.

Na crnu listu Kulta Plave Kamenice uvrstili smo najjače brendove i najbolje, katkad manje poznate čokolade koje se mogu kupiti u Hrvatskoj. Unutar velikih industrijskih brendova izdvojili smo dobre ili barem manje loše čokolade. Čokolade su razvrstane po kriteriju cijena za jednu standardnu tablu, koja je u većini slučajeva oko 100 grama, premda ima i manjih poput Amedeia, ili većih poput Lindt Creation (150 grama) 

Na ovoj listi nema ruby čokolada; sve koje smo dosad probali kod nas i vani uglavnom su precijenjene i osrednje. Nema nažalost ni austrijskog Zottera, jer je prije par mjeseci nestao iz naših trgovina. Ako ipak negdje naiđete  na Zotter, potražite liniju Labooko ili , iz standardne linije, hedonističku čokoladu s pistacijama i šafranom.

DO 10 KUNA

Kraš, Dorina

dorina

Dorina je pametno razvijeni proizvod. Danas se prodaje veoma mnogo vrsta Dorina, od onih bazičnih poput mliječne i s lješnjacima, koje su ustvari preuređene klasične, starinske Kraševe čokolade, preko Dorina s raznim punjenjima koje imitiraju Milkine table, do Dorina koje se pametno oslanjaju na popularne Kraševe proizvode iz prošlosti poput Kolumba ili Ledenih kocki.

Dorina ima samo jedan problem. Ta čokolada naprosto nije dobra. Ona jedva da ima okus po pravoj čokoladi, što u Krašu vjerojatno znaju. S vremenom će ih tržište natjerati da poboljšaju Dorinu. Kraš je kadar proizvesti kvalitetnu čokoladu , o čemu svjedoče njegove nove tamne čokolade sa 66 i 77 posto kakaa, koje su međunarodno relevantne, ali i mnogo skuplje od Dorine.

Milka

milka

Milka je, naravno, najpoznatiji čokoladni slatkiš u ovom dijelu Europe. Namjerno smo napisali čokoladni slatkiš, jer Milkanije prava čokolada za današnje kriterije. Punjene Milke uglavnom su nepodnošljivo slatke, s jakim umjetnim okusima, tako da je najbolje držati se obične Milke s alpskim mlijekom ili Milke s lješnjacima. U Hrvatsku je nedavno došao i Darkmilk, Milkin tamni pokušaj da ide ukorak s trendovima, koji nije senzacionalan ali je odraslima svakako prihvatljiviji od većine mliječnih Milki. Milka je naprosto vječna čokolada za djecu.

Zvečevo, Mikado

mikado

Ovaj prilično jaki brend zadnjih se godina upustio u proizvodnju tamnih čokolada i čokolada s posebnim punjenjima, što im ne ide baš dobro. Najuspješniji Mikadov proizvod i dalje je obična mliječna čokolada s hrskavom rižom.  U Zvečevu tvrde da su baš oni prvi u svijetu proizveli čokoladu s rižom.

Ritter Sport

ritter-sport-cokolada

Stara njemačka tvornica čokolade koja je još u obiteljskom vlasništvu, nedavno je sudski potvrdila da jedina na svijetu smije proizvoditi kvadratne čokolade. Ritter je na sudu pobijedio Milku. Ritter Sport čokolade nekako nisu u skladu sa snagom brenda i stogodišnjom obiteljskom tradicijom. Premalo su čokoladne, previše zašećerene, a ako baš nešto moramo izdvojiti, recimo da je marcipan malo ukusniji od ostalih. U krajnjoj liniji, od marcipana očekujete da bude jako sladak. I svakako njihovu Peru 74,  vjerojatno najbolju jeftinu crnu čokoladu na našem tržištu.

10 DO 30 KUNA

Lindt Excellence

lindt-excellence

Jedna od najmasovnijih Lindtovih linija sadrži niz preslatkih, ali i nekoliko jako dobrih čokolada za svoj rang cijena (oko 19 kuna odnosno 13 do 14 kuna na brojnim akcijama). Evo naših favorita:

  • 70 % Dark
  • 85% Dark
  • Orange intense
  • Fig intense
  • Noisette du Piemont
  • Chilli

Lindt Creation

lindt-pistazie-g

Ova linija punjenih čokolada nešto je skuplja, ali i veća (150 grama). Najviše volimo Creation s pistacijama.

Lindt Les Grandes

lindt-les-grandes

Lindtove čokolade s cijelim velikim bademima i lješnjacima čisti su hedonizam koji zahtijeva jake i zdrave zube.

Cachet

cachet-g

Čokolade ovog veoma dobrog belgijskog proizvođača zadnjih su se godina raširile domaćim supermarketima. Cachet je zapravo glavna konkurencija Lindtu, premda ih distribuira ista tvrtka. Cachet je par kuna skuplji, ali u bazičnim linijama nije uvijek bolji od Lindta. No, posebne linije s biološkim certifikatima  znaju biti izvrsne. Preporučujemo Bio Organic Extra Dark 85 %, jednu od najukusnijih tamnih čokolada koje se uopće mogu kupiti u Hrvatskoj, kao i niz čokolada iz Tanzanije, s velikim afričkim životinjama na omotu: leopard s trešnjama i bademima i žirafa s lješnjacima i marelicama posve su neodoljivi.

Venchi, Gianduia

venchi-gianduia

Venchi je čuvena talijanska tvornica čokolade koju je 1878.godine u Torinu osnovao Silvano Venchi. Venchi je izmislio gianduju, specifičnu, kremastu kombinaciju čokolade i lješnjaka, koja je već desetljećima važan dio talijanskog gastronomskog naslijeđa i svakodnevnog života . Gianduia i druge Venchijeve čokolade redovito se prodaju u zagrebačkom Bonkuloviću-

VIŠE OD 30 KUNA

Taman

taman-cokolade-colombia

Taman bivšeg repera Stiva Kahline uvjerljivo je najbolja čokolada ikad proizvedena u Hrvatskoj. Taman je počeo dobivati međunarodne nagrade još 2017. a nama se čini da su čokolade iz godine u godinu sve bolje. Riječ je o autentičnom zanatskom proizvodu čovjeka koji se razumije u kakao i čokoladu.

Nama se najviše sviđaju tamna 74 %,s karameliziranim lješnjacima i cvijetom soli i tamna 62% s narančom, paprom i timijanom. Važno je napomenuti da Taman proizvodi i vrlo fine mliječne čokolade. Taman se zasad prodaje e u Grgi Čvarku, Mrkvici, Špeceraju, Mivinim vinotekama kao i u nekoliko delikatesnih trgovina izvan Zagreba. Naravno, čokolade Taman mogu se kupiti i na internetu.

Michel Cluizel

cluizel-cokolade

Francuz Michel Cluizel, koji je umro prije dva mjeseca, jedan je od najvažnijih čokolatijera u povijesti. Manufakturu Cluizel osnovali su 1948. godine Michelovi roditelji Marcelle i Marc. Michel Cluizel odrastao je okružen čokoladama i bombonima. Godine 1969. obiteljski je obrt prerastao u veću kompaniju. Cluizel je uskoro izgradio tvornicu čokolade. Početkom osamdesetih počeo je izvoziti čokoladu u Sjedinjene Države. Cluziel je među prvima u svijetu počeo proizvoditi single plantation čokolade, a smatra se da je prvi napravio čokoladu bez sojinog lecitina, prirodnog emulzifikatora koji se koristi u proizvodnji čokolade. Cluizel također nikad nije upotrebljavao ekstrakt vanilije nego isključivo sjemenke vanilije. Cluizelove čokolade mogu se kupiti u zagrebačkom Bonkuloviću, koštaju oko pedesetak kuna ili nešto više, a nama se najviše sviđa Noir 63, Ecorces d’Orange.

Amedei 

amedei-porcelana

Toskanski Amedei,privatna tvrtka utemeljena 1990. godine, načelno se smatra jednim do najboljih proizvođača čokolade na svijetu. Amedei je dobitnik doslovno bezbroj internacionalnih nagrada, a Academy of Chocolate dvije im je godine zaredom dodijelila zlato u kategoriju Bean to Bar., prekršivši tako vlastito pravilo da svake godine ovu nagradu za najbolju čokoladu na svijetu daje drugom proizvođaču. Amedeijeva Porcelana smatra se jednom od najskupljih čokolada koje se mogu kupiti u široj distribuciji. Porcelana se proizvodi od kakaa iz Srednje Amerike koji se dobiva od posebne vrste criolla. Hrvatska je imala sreće s Amedeijem, jer su te izvrsne čokolade prisutne na našem tržištu dulje od dvadeset godina. U zadnjih se desetak godina prodaju u Bonkuloviću. Porcelana košta više od 100 kuna za 50 grama, ali je toliko dobra da je vrijedi probati. Mnogo jeftiniji Toscano Black, mješavina criolla i trinitaria, sasvim je sigurno najfinija 70 postotna čokolada koja se može kupiti u Hrvatskoj. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.