Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Grunt na Kvatriću počeo je prodavati fenomenalne sireve Stancije Kumparička

kumparicka-g

U Hrvatskoj postoji nekoliko vrlo dobrih sirana koje redovito osvajaju nagrade na važnim svjetskim natjecanjima. A postoji i Kumparička. Sirana Kumparička svijet je za sebe. Kumparičku je 2008. godine odnovao slovenski poduzetnik Aleš Winkler na imanju u Istri koje je u selu Cokuni kraj Marčane bio kupio sedam godina ranije. Winkler i njegova obitelj preselili su iz Ljubljane u istarsko selo da bi uzgajali koze i proizvodili sir.

Njihovi su sirevi briljantni i ne mogu se uspoređivati ni s jednim drugim hrvatskim sirom. Kumparička svoje sireve prodaje na pulskoj tržnici, a mi smo ih dosad smo jeli samo u restoranima, pa smo se prilično oduševili kad smo ih jučer vidjeli u našem susjedstvu, u delikatesnoj trgovini Grunt na tržnici Kvatrić.

kumparicka-sirevi

Kupili smo malo veći trokut polutvrdog kozjeg sira od nepasteriziranog mlijeka, s 45 posto masnoće, bez oznake starosti. Tražili smo najstariji koji imaju u Gruntu. Kumparička načelno svoje polutvrde sireve odležava između 3 i 20 mjeseci. Sir koji smo kupili u Gruntu, košta preko 300 kuna za kilogram, bezuvjetno nas je oduševio.

On je opor, težak, lagano pali i ima nevjerojatno intenzivan, moćan okus koji sadrži i mliječne i naglašeno fermentacijske elemente: aftertaste, jako pikantan i pun umamija, traje cijelu vječnost. 

Kumparičkin polutvrdi odležani kozji sir omogućuje da u jednom grizu doživite zaista iznimno gastronomsko iskustvo. On je esencija vrhunske gastronomije u proizvodnji hrane. Uz ovaj bi sir trebalo piti odležani sherry fino, što je kategorija pića koja u Hrvatskoj ne postoji. Stoga bismo preporučili elegantno macerirano bijelo vino poput Korakova Chardonnaya iz 2016. Podveršičeve Kapje, Gravnerove Rebule ili Tomčeva Traminca Amfore.

Foto/Kumparička

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.