Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najkreativnije punjene paprike u Zagrebu peče, naravno, Ana Ugarković

mali-bar-punjene-paprike-2020-g

Punjene paprike kvintesencijalno su zagrebačko jelo. Stotinjak i više godina stare kuharice bilježe recepte za filane paprike kako ih zovemo u Zagrebu, a Kušanov Koko Milić doživljava mali živčani slom kad gosti na večeri koju je skuhala njegova mama pojedu baš sve paprike, pa malom Koku nije ostala ni jedna (što je zgodno prikazano i u filmu Koko i duhovi).

U ovo doba godine jako puno zagrebačkih restorana priprema punjene paprike: od Budweisera i Šime do Vinodola; pravo je čudo da Le Bistro još nije izašao sa svojom verzijom jednog od svega četiri ili pet identitetskih zagrebačkih jela. Filane paprike u Zagrebu se pripremaju kao u Beču: zelene paprike pune se mljevenom govedinom ili mješavinom govedine i svinjetine, pa se kuhaju u umaku od rajčica i poslužuju s pire krumpirom.

Ana Ugarković za ovotjedni je meni Malog Bara napravila nešto sasvim drukčije, od ponešto istih i ponešto novih elemenata. Njena je zelena paprika punjena teletinom i bulgurom s dodatkom sjevernoafričkih začina, pa je pečena, kako bi se iz zrele paprike izvukla crta slatkoće koju ona ne može dobiti u kuhanju.

Pečena punjena paprika servirana je na kremi od krumpira i poriluka, sa svježom mentom i obilnim dodirom Salvelina ulja. Između dvije polovice paprike nalazi se intenzivna, vibrantna i superukusna kiselo slatka šalša od svježih rajčica. Radi se o najkreativnijoj i jednoj od najslasnijih verzija punjenih paprika koje smo dosad probali u Zagrebu, državnom i regionalnom centru tog divnog ljetnog jela. Uz filane paprike gospođe Ugarković (86 kuna) odlično se složio Caldierosso braće Benvenuti (33 kune za čašu) koji ima optimalan odnos svježine i tijela za ovako kompleksnu ali i relativno snažnu hranu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.