Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lidia i Joe Bastianich rasprodaju pola svoje dragocjene zbirke vina da održe restorane

lidia-joe-bastianich

Kriza izazvana pandemijom korona virusa masakrirala je američku restoransku industriju. Da bi financijski preživjeli, dobar broj američkih restorana na aukcije stavljaju svoje vrijedne vinske podrume, neki cijele neki samo dijelove.

Među njima je i Lidia Bastianich, legendarna talijansko-američka chefica, porijekom Istrijanka, osnivačica njujorškog restorana Del Posto koja sa sinom Joeom Bastianichem u Americi vodi grupu od 25 restorana. Sve do jednog restorana morali su zatvoriti zbog širenja pandemije, a otvorili su ih premalo, i preslabo rade da bi održali cijeli sistem.

Za Lidiu i Joea Bastianicha kriza je počela još lani, kad su zbog brojih optužbi za seksualno zlostavljanje morali raskinuti vrlo uspješno partnerstvo sa chefom Mariom Batalijem. U ovu godinu ušli su s potencijalom otvaranja osam novih lokala, ali sve je prekinuo lockdown u New Yorku. Umjesto širenja restoranskog carstva, Lidia i Joe Bastianich tako su ovih dana na aukciju morali staviti pola svog dragocjenog vinskog podruma iz Chelsea.

Riječ je kolekciji rijetkih talijanskih i svjetskih vina, kupno više od 30.00 boca, u kojoj su zastupljene sve najvažnije svjetske vinske regije. U 3423 lota su najveće berbe vinara koji su stvarali talijansku vinsku povijest. Među njim su Barolo Giuseppe Rinaldi 1964 (procijenjen na 12 do 18 tisuća dolara), Quintarellijev  Recioto della Valpolicella Classico Gran Riserva iz 1983 (2800 dolara), Sassicaia iz 1985 (4200 dolara), magnum Ornellainog Masseta iz 2005. (5000-7500 dolara) ili Marsala Riserva Superiore Marco De Bartoli iz 1860 (1200 – 1800 za bocu od pola litre). Tako je i ova kriza, kao i sve prije i nakon nje, za jedne vrijeme opraštanja sa suvišnim a ponekad nažalost i s esencijalnim, dok drugima donosi prilike koje inače ne bi imali. Na aukciji koja će se održati 24. i 25. srpnja, Bastianichi bi mogli dobiti 4,5 milijuna dolara.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.