Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tom yum iz kioska Khaos Thai najaromatičnija je tajlandska juha u Zagrebu

tom-yum

Jučer oko jedan na Iblerovom smo trgu ispred Khaosa Thai čekali hranu oko 45 minuta . Bilo je to malo iritantno gubljenje vremena ali se na kraju isplatilo, jer su i tom yum i larb zaista uzbudljivi i drukčiji od azijske hrane na kakvu smo navikli u Hrvatskoj. Tom yum (yam) kiselo ljuta juha, jedno je od svjetski najpoznatijih jela azijske kuhinje. Ono je postalo globalni trademark za tajlandsku hranu, gotovo kao pizza i pasta za talijansku.

U Zagrebu ga pripremaju baš svi japanski i fusion restorani i nekoliko kineskih . No, nitko ga ne radi kako treba, sa svježim začinima od kojih su najvažniji listovi kaffir limea, lemongrass, galangal i svježi korijander. Zanimljivo je da se Khaos Thai, valjda da bi juha bila zasitnija, odlučio za verziju koja se zove tom yum kathi i koja sadrži kokosovo mlijeko.

Khaosov tom yum kathi neobično je rustikalan i nije ga posve lako jesti, jer sadrži dva tri centimetra duge komadiće lemongrassa i cijele listove kaffir limea, a ni jedno ni drugo zapravo nije jestivo. Međutim, on je toliko raspjevan, baš opojno aromatičan, cvjetan, voćan i herbalan, da vas odmah odvede u jugoistočnu Aziju.

Radi se o najaromatičnijoj verziji tom yuma koju smo probali u Hrvatskoj. Za naš bi ukus trebala biti još malo ljuća, no bojimo se da se većina kupaca s tim ne bi složila. Kako bi juha funkcionirala kao cijeli, izdašni ručak, uz tom yum dobit ćete i kutijicu kuhane mirisne riže, sve za 63 kune. Larb s piletinom zapravo je krupno mljevena piletina doslovno prepuna svježeg korijandera, s nešto čilija, ljutike , mladog luka i limete. Uz ovu ugodnu i zasitnu kiselo slatko ljutu salatu porijeklom iz Laosa, servira se ljepljiva riža. Khaos Thai vratio se u punu formu, o čemu uostalom svjedoče redovi pred lokalom. Možda bi jedan kuhar više pomogao da se na hranu čeka malo kraće.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.