Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prvi Michelinov burger u Hrvatskoj je fenomenalan, ali možda baš nije za dostavu

noel-burger

Prije otprilike mjesec dana objavili smo da je Noel, jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, počeo peći burgere za dostavu. Noelov se burger može naručiti i na Noelovom baru i terasi. Ta je vijest izazvala milijun reakcija: mnogi su se komentatori pokušavali ismijavati s Noelom, jer kako sad eto restoran visoke kuhinje s Michelinovom zvjezdicom peče burgere. 

Takve su reakcije, naravno, tipično neinformirane i banalne. Ne samo zato što se i jedna Noma trenutno pretvorila u burger bar, već puno više zato što su burgeri u visoku kuhinju ušli još prije dvadesetak godina, kad je čuveni njujorški chef Daniel Boulud (dvije do tri zvjezdice po restoranu ) predstavio svoj prvi DB burger, koji je sadržavao gusja jetra i crne tartufe.

Nešto kasnije Gordon Ramsey je u Boxwood Cafeu, u strogom centru Londonu, odmah kraj Knightsbridgea, predstavio svoj luksuzni burger koji je također sadržavao foie gras. Visoko elaborirani burgeri već su godinama uobičajeni dio fine dining scene, pa nas je doista iznenadilo koliko se čitatelja čudilo Noelovoj odluci da peče burgere.

Danas oko četiri popodne svratili smo na Noelovu terasu da probamo taj prvi hrvatski Michelinov burger. Sam je hamburger apsolutno fantastičan: bogato, rahlo meso dubokog okusa kupa se u raskošnom kremastom umaku prepunom sira, dok poluslatka, meka brioša s hrskavom koricom pruža ugodan, smirujući kontrast moćnim okusima crvenkaste govedine i sira. Radi se o daleko najboljem burgeru u Hrvatskoj koji, međutim, ima jedan problem. Promašio je cijeli žanr.

Noelov burger nije burger za dostavu. Noelov burger spada u prirodni, organski repertoar chefa Brune Vokala. Ljudi koji žele jesti burgere kao street food ili fast food bit će potpuno zbunjeni Noelovom, vrlo Michelinovskom verzijom burgera.

Noelov suvlasnik Ivan Jug kazao nam je da razmišlja o ukidanju dostave, jer restoranu ide sasvim solidno. Danas između ručka i večere Noelova je terasa bila potpuno puna, a za sutra i preksutra skoro je cijeli restoran rezerviran u večernjim terminima.

To je vrlo dobra vijest, pogotovo s obzirom na činjenicu da u Zagrebu nema stranaca koji su lani plaćali barem pedeset posto Noelovih računa. Ukine li dostavu, Noel ne bi trebao ukinuti burger. Naime, ovo preukusno jelo koje košta 120 kuna (i ima barem 1200 kalorija skupa s coleslawom i možda najboljim pomfritom u gradu) sjajna je opcija za visokoenergetski, razmjerno brzi poslovni ručak, kojem ne treba ni predjelo ni desert. Samo par čaša vina. Mi smo pili ultrasuhi Albariño vinarije Martin Codax, jedno od najboljih španjolskih bijelih vina koja se mogu kupiti u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.