Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatsku je stigao Raventós i Blanc, jedan od najoriginalnijih proizvođača cave, katalonskog pjenušca

raventos-i-blanc-g

Krajem studenog ove godine u Barceloni smo posjetili restoran Angle, koji je par dana ranije dobio drugu Michelinovu zvjezdicu. Dok smo u baru čekali na stol, natočili su nam par čaša cave Raventós i Blanc De la Finca. Raventós i Blanc, je, dakle, kućni pjenušac jednog od najvažnijih katalonskih modernih restorana. Bolju je preporuku teško zamisliti.

Raventós i Blanc, relativno je mlada kuća jedne od najstarijih vinogradarskih obitelji na svijetu. Na njihovoj službenoj stranici piše Wingrowers since 1497. Obitelj Raventós od kraja 15. stoljeća uzgaja grožđe na istom imanju. Sadašnji vlasnik Pepe Raventos predstavlja 21. generaciju vinograda i vinara koji su Kataloniju i svijet zadužili proizvodnjom prvog katalonskog pjenušavog vina refermentiranog u boci, kad su izmislili katalonski cuvee za pjenušava vina (sorte parellada, xarel- lo i macabeu) i stvorili kuću Codorníu, jednog od najvećih proizvođača cave.

Raventos i Blanc. Quan acaba l'espera….. from Óbal on Vimeo.

Pretkraj 20. stoljeća, 1986. godine Josep Maria Raventós i Blanc procijenio je da je došlo vrijeme za promejne i za odmak od masovne proizvodnje. Pa je osnovao vinariju Raventós i Blanc, posvećenu proizvodnji isključivo vrhunskih pjenušavih vina. Svi vinogradi Raventós i Blanca danas se obrađuju prema biodinamičkim načelima, a cave dobivaju izvrsne ocjene i mjesta na vinskim listama najboljih katalonskih i mnogih važnih svjetskih restorana.

Pjenušce Raventós i Blanc u Hrvatsku je doveo zagrebački Vivat. Suradnja s Raventós i Blancom važan je novi korak za tog danas prilično velikog distributera. Vivat je, naime, punih 27 godina prodavao pjenušce Freixenet, koji su u Hrvatskoj iznimno popularni i koji u srednjim i višim linijama zaista pružaju jako dobru vrijednost za novac.

raventos

Međutim, otkako Freixenet više nije obiteljska tvrtka (sada je u vlasništvu multinacionalke Dr. Oetker) njegova se korporacijska kultura više temelji na  excel tablicama i stanovitom kobrendiranju s drugim pjenušcima Dr.Oetkera, pa je bilo jasno da će četvrtstoljetna suradnja Vivata i Freixeneta morati prestati.

raventos1
Josep Maria Raventós i Blanc
raventos-vinogradi

Raventós i Blanc , vinarija posvećena proizvodnji prirodnih vina, Hrvatskoj predstavlja cavu višeg ranga i drukčije stilistike. Dosad smo probali dva Raventós i Blanca. Blanc de Blancs iz 2018. vibrantno je, elegantno vino s puno citrusa koji se miješaju s lagano kremastom teksturom, gotovo kao u šampanjcima Blanc de Blancs. Struktura je vrlo čvrsta, s jakim kiselinama (pH je malo niži od tri) dok vas svježina ove izvrsne cave tjera na idući gutljaj.

Raventós i Blanc Blanc de Blancs aperitivni je pjenušac,koji međutim izvrsno ide uz kamenice, laganiji sushi, carpaccio od bijele ribe i meke bijele sireve poput briea i camemberta. U Vivatu košta 109 kuna.

Raventós i Blanc De la Finca spada među najprestižnija Raventósova vina. De la Finca je brut nature, dakle pjenušac bez ostatka šećera. Berba 2016. koja je sada na tržištu, odležavala je najmanje 30 mjeseci na kvascima, pH je još nešto niži nego kod Blanc de Blancsa (kiseline su iznad 6,3 grama) dok je alkohol malo viši od uobičajenih 12 posto. Riječ je o cavi iznimne koncentracije, svježine i kristalne čistoće okusa, koja asocira na ozbiljne mlade šampanjce.

No, kod De la Fince najviše plijeni strahovito izražena slana mineralnost, koja dominira razmjerno dugim aftertasteom. De la Finca je vino za vrhunsku bijelu ribu, sipe i lignje, jakovske kapice, sushi i sashimi, ali i za pršute. Budući da smo ga pili uz iberico, uvjerili smo se kako se njegova mineralnost i svježina izvrsno slažu s onim specifičnim slatkim okusom masnoće iberica. De la Finca, prepoznatljiva po crvenom staniolu na vratu boce, košta 180 kuna. Dolazak vinarije Raventós i Blanc u Hrvatsku jedna je od boljih ovogodišnjih vijesti za našu vinsku scenu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.