Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Novi Le Chiffre Ernesta Tolja potvrdio je status najboljeg hrvatskog konvencionalnog chardonnaya

le-chiffre-2018-g

Riječ konvencionalno u naslovu znači da još nismo probali etiketiranu verziju biološkog, nesumporenog Chardonnaya Velimira Koraka koji se napokon pojavio na tržištu. No, u konkurenciji hrvatskih chardonnaya proizvedenih manje radikalnim metodama, Le Chiffre zaista jest najbolji.

Kad smo lani recenzirali Le Chiffre iz 2017. konstatirali smo kako je riječ o vinu koje asocira na Puligny Montrachet, dok istodobno zsdržava lokalni karakter. Novi Le Chiffre iz berbe 2018. stilski je otišao prema Pouilly Fusseu pa čak i prema bogatijim verzijama premier cru Chablisa. On jest zadržao kremoznost i širinu kao i puno citrusnih, jabučnih i cvjetnih aroma i mineralni završetak, ali je dobio na svježini i vibrantnosti.

Njegova je struktura gotovo brutalno čvrsta, aftertaste vrlo dug za razmjerno mlado bijelo vino, a osjećaj svježine i fokusiranosti sasvim netipičan za hrvatske chardonnaye (okej, Hrvatska nije zemlja chardonnaya).

Le Chiffre je vrlo ozbiljno gastronomsko vino koje treba piti uz velike škampe, jastoge i oboritu ribu. Le Chiffre dolazi iz istarskog vinograda Sv. Ante, u kojem se uzgaja grožđe za odličan sauvignon Frenchie posvećen Toljevu konzultantu, glasovitom Francuzu Michelu Rollandu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Novi Le Chiffre Ernesta Tolja potvrdio je status najboljeg hrvatskog konvencionalnog chardonnaya

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min