Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto je Tvornica pljeskavica Kosta i dalje uvjerljivo najbolja roštiljarna u gradu

kosta-pljeskavica

U petak smo ručali kod Koste u Savskoj. Svi stolovi na terasi na livadi ispod prometnog raskršća bili su puni, a ni blagovaonica nije zjapila prazna. Dok smo plaćali, zavirili smo u knjigu rezervacija na šanku. Tvornica pljeskavica Kosta danas ima rezervirane stolove sve do 20 i 30, što je još jedan dokaz da su se restorani vratili u život, barem oni jeftiniji.

Ručali smo ćevape, pljeskavicu i šopske salate s buteljkom graševine Kutjevo (jedino buteljirano vino koje Kosta drži). Hrana je bila izvrsna, za klasu do dvije bolja nego u bilo kojoj drugoj zagrebačkoj roštiljarni.I tako je već desetak godina, otkako je Kosta otvoren. Evo zašto je Kostin roštilj najbolji u Zagrebu.

1. Meso. Kod Koste koriste svježe meso i miješaju ga ručno. Zato Kostine pljeskavice i ćevapi nikad nemaju teksturu paštete, nego rahlu i blago elastičnu teksturu svježeg mljevenog mesa.

2. Začini. Meso u Tvornici pljeskavica Kosta vrlo je blago začinjeno, bez ikakvih znakova sirovog češnjaka, prekomjernih količina luka ili glutaminata. Gost osjeća čisti okus dobre govedine.

kosta-cevapi

3. Masnoća. Kostino mljeveno meso manje je masno nego u većini zagrebačkih roštiljarni. Na Kostinim pljeskavicama i ćevapima nema onih neugodnih lokvica masnoće, tipičnih za robu iz skoro svih roštiljarni u gradu.

4. Roštilj. Meso nije agresivno zadimljeno kao drugdje. U puno zagrebačkih lokala dim i ugljen potpuno prekrivaju arome i okuse mesa. Kostino meso nije karbonizirano, nego doista mesno, sočno i zaokruženog okusa. 

5. Detalji. Kostina šopska salata nije preopterećena sirom, što je greška koja se ponavlja u skoro svim zagrebačkim roštiljarnama. Kosta razumije da sir u šopskoj salasti ima ulogu začina i naglaska, a ne glavnog sastojka. Nadalje, Kostina tucana crvena paprika zaista jest ljuta, sadrži najmanje 10 tisuća scovillea. U drugim su roštiljarnama tucane paprike puno blaže. Naposljetku, čak ni lepinje nisu posve loše. Tople su, hrskave, mekane i ne plivaju u masnoći, što je posebno važno .

Ovih pet elemenata čvrsto drže Kostu na vrhu zagrebačkog i hrvatskog roštilja, bez ozbiljne konkurencije. Šteta je jedino što je ponuda vina jako siromašna. Da drži nekoliko zanimljivih buteljki, Kosta bi bez ikakvog dodatnog napora povećao račune za barem deset do petnaest posto.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.