Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Talijanski vinar poslao je privatni avion po svojih osam radnica iz Rumunjske

vinar-avion-radnice

Veliki dio svog statusa poljoprivredne sile Italija može zahvaliti sezonskim radnicima i imigrantima. No tek je pandemija korona virusa pokazala njihovu pravu vrijednost. Zatvaranje granica izazvalo je šok u poljoprivrednim zemljama. U Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Nizozemskoj, nedostaju milijuni radnika koji nisu mogli doći na vrijeme za berbe i radove na imanjima, što ugrožava ovogodišnju proizvodnju, nabavne lance i financijski opstanak proizvođača. 

Martin Foradori, vlasnik vinarije Hofstätter iz Bolzana, svoj je problem odlučio riješiti radikalno. Unajmio je privatni avion i poslao ga u Cluj, da doveze njegovih osam dugogodišnjih zaposlenica iz Rumunjske, kako bi na vrijeme obavili sve radove u vinogradima i berbu. 

Ekstremno rješenje Martina Foradorija samo potvrđuje pred koliko su se ekstremnim problemom našli talijanski vinari. Iskusni radnici koji poznaju vinograde i znaju kako brati, vinarima su izuzetno vrijedni. “To vam je kao da imate koncert u Scali bez violina,” citirala je Foradorija u lokalnim medijima njegova direktorica marketinga Renza Zanin, “One plešu među lozama, posao su učile deset godina i njihove su nam vještine presudne za svaku berbu. Zato je Martin bio spreman na sve da ih dovede.” 

Osam rumunjskih radnica vinarije Hofstätter same su krenule u Italiju minibusom, ali su ih zaustavili na mađarskoj granici. Mađarska policija nije im htjela izdati propusnice iako je Mađarska dio “zelenog mosta” koji je Europska komisija uspostavila radi slobodnog kretanja radnika. Nakon dva tjedna telefoniranja i neuspješnih pregovora, vinar iz Bolzana morao je presjeći i unajmiti privatni avion da dovede radnice.

“Ovo nije mali trošak za ovu ekonomsku situaciju, ali o tim ženama ovisi budućnost mojih loza. Nisam imao druge. Neki mogu prigovoriti da sam mogao uzeti neke od tisuća nezaposlenih Talijana. Nije baš tako. Bili smo zaposlili lokalce, ali svi su pobjegli još na probi, nestali su nakon dva sata. Bilo im je prenaporno.” Trošak privatnog aviona Foradori smatra opravdanim u odnosu na vrijednost njegove radne snage.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.