Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Italija je otvorila barove nakon dva i pol mjeseca karantene. Počinje bitka za preživljavanje

italija-barovi

Nakon deset tjedana blokade, u Italiji su se ponovno otvorili barovi. Građani se mogu slobodno kretati i vratiti se svojim običajima, među kojima je druženje u barovima, od jutarnjeg espressa preko aperitiva do večernje čaše vina, jedan od najvažnijih.

Svaka regija u Italiji donosi vlastite mjere za rad ugostitelja nakon pandemije korona virusa i razlike su prilično velike. Italija je i dalje jedno od glavnih svjetskih žarišta pandemije. Zbog niza razloga, od kasne reakcije i neorganiziranosti države do privatizacije zdravstva i loše demografske slike, u Italiji je od korona virusa umrlo više od 30 tisuća ljudi, i dalje imaju više od 200 tisuća zaraženih.

Tijekom karantene, restorani i barovi koji su radili za dostavu bili su izloženi stalnim inspekcijama, kaznama zbog nepoštivanja ionako nejasnih mjera i neizvjesnosti. Većina vodećih talijanskih restorana odlučila je da neće otvoriti odmah, nego će pričekati da vide kako će se nove mjere odražavati na posao. 

Barovi se susreću s dvostrukim problemom, smanjenim kapacitetom stolova zbog sigurnosnog razmaka i ekonomskom krizom, najvećom u talijanskoj povijesti. S padom ekonomske aktivnosti od 4,7 postozemlja je u prvom kvartalu ušla u recesiju. Drugi kvartal, prema talijanskim ekonomistima, bit će još gori jer su talijanski turizam i industrijska proizvodnja doslovno kolabirali.

Talijansko ministarstvo financija najavljuje daljnje smanjenje eonomske aktivnosti od najmanje 8 posto ove godine što je najviše od Drugoga svjetskog rata, uz dvoznamenkasti deficit.  Zbog ovih mračnih prognoza, vlasti su značajno ublažile svoje početne planove sigurnosnih mjera. Iako će se život u talijanske lokale vraćati postupno, nove ankte ulijevaju optimizam, jer dvije trećine Talijana izjavljuje da će se čim bude moguće vratiti u restorane i barove.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.