Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na punoj Navisovoj terasi probali smo prvi kvarnerski sushi. Jako je dobar

navis-sushi-g

Krajnje je vrijeme za vikende na moru. Pa smo prvi vikend poslije ukidanja e-propusnica otišli do Opatije. Koja nije posve prazna. Par kafića u centru doimali su se solidno popunjeno, na terasi hotela Millenium (koji je otvorio jedino kavanu, sam hotel još ne radi) oko sedam navečer sjedilo je tridesetak ljudi, a rade i mali lokali poput izvrsne konobe Valle Losca u Voloskom. Mi smo veći dio subotnjeg popodneva proveli na terasi five star hotela Navis, s prelijepim pogledom na Kvarner, koja je u tri popodne bila puna do predzadnjeg stola.

U Navisovom restoranu posvetili smo se inteligentnoj inovaciji na meniju: prvom pravom kvarnerskom sushiju. Navisov je sushi izrazito lokalnog karaktera: pun je šparoga, paski , divlje bijele ribe, i hrvatske tune. Nema lososa, što je ispravno, ni jegulje, što je također okej s obzirom na lokalnu orijentaciju sushi repertoara. Valjalo bi svakako razmisliti o nigiriju s kvarnerskim škampom, kao i o nigiriju s istarskim crnim tartufom na gusjim jetrima, koji bi domestificirao jedini nelokalni sastojak u sushiju, francuski foie gras.

navis-sushi

Navisovi su sushiji po formi gotovo japanski. Oni su veliki, snažnih mineralnih okusa , s precizno rezanom ribom. Moramo priznati da nas je zbunio okus riže koja djeluje kao da je nezačinjena, no sveukupni je dojam jako dobar. Osobito je spektakularan uramaki, izvana omotan fetama zubaca i tune. Kod nigirija je, pak, postignut optimalan omjer ribe i riže.

Navisov konzultant za sushi bio je zagrebački privatni chef Tomislav Veseljak koji je završio Tokijsku Akademiju za sushi (Tokyo Sushi Academy), što se vidi i u detaljima i u ukupnom feelingu: Navisov sushi nije tipični europski sushi, nego vrlo japanski sushi s vrlo domaćim sastojcima, koji predstavlja važan novitet za kvarnersku gastronomsku scenu. Poslije sushija Navisov chef Tino Sinožić skuhao nam je sjajnu kremu od boba s cijelim zrnima boba i steakom od tune, te tehnički perfektan rižoto s vrlo zrelim sirom, kiselo slatkim glaziranim jabukama i hrskavo prženim šparogama. Navis definitivno zaslužuje punu terasu i punu blagovaonicu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.